Op zondag 5 september werd de nieuwe museale inrichting van Synagoge Groningen geopend door René Paas, commissaris van de Koning in Groningen. Vanaf nu kan iedereen in het joodse gebedshuis kennis nemen van de rijke cultuur, de tradities en de historie van joods Groningen op de plaats waar de gemeenschap al sinds de 18e eeuw samenkomt.
Namens het bestuur van Stichting Folkingestraat Synagoge sprak René Grünewald de aanwezigen toe. Hij memoreerde hoe het bestuur al tien jaar geleden een eerste aanzet gaf voor de museale herinrichting van de synagoge. Het doel van dit project was om het verhaal van de joodse gemeenschap op een eigentijdse manier te vertellen. Met de expositie en de daarbij behorende educatieprogramma’s wil Synagoge Groningen aanzetten tot dialoog, reflectie en meer begrip voor elkaar. Historica Willy van der Schuit vertelde over de totstandkoming van de tentoonstelling. Sinds 2019 heeft zij als projectleider het concept uitgewerkt. Vanaf 2020 gaf zij leiding aan het Groninger Ontwerpcollectief, dat de tentoonstelling realiseerde.
L’Chaim – Het leven
Singer-songwriter George Welling schreef voor deze bijzondere middag een lied waarin het verhaal van joods Groningen doorklinkt getiteld L'Chaim (het leven). De synagoge is bovenal een huis van de levenden en zelfs na de verschrikking van de Shoa werd het leven hier voortgezet. 'De boom heeft nieuwe takken'. Na deze muzikale bijdrage volgde een toespraak door Frits Grünewald namens het bestuur van de Joodse Gemeente Groningen. Ter gelegenheid van dit bijzondere moment werd een nieuwe mezoeza aangeboden die binnenkort in de synagoge wordt aangebracht.
Foto's: Roelof Bos
Meer dan alleen de oorlog
“Als deze expositie iets duidelijk maakt, dan is het dat het verhaal van de joodse gemeenschap meer is dan die periode, de oorlog”, aldus Paas. De commissaris van de Koning kreeg voorafgaand aan de bijeenkomst samen met zijn vrouw een rondleiding door de heringerichte synagoge. “Ik wist niet dat de overoverover-grootvader van Israëls nieuwe premier uit Groningen kwam. En aan uw blik te zien, veronderstel ik dat u dat ook niet wist.” Paas benadrukte in zijn openingstoespraak het belang van de heringerichte synagoge voor Groningen en legde een band tussen het verleden en de actualiteit. Met een ferme druk op de knop startte de commissaris van de Koning de openingsfilm, waarmee Synagoge Groningen officieel geopend is.
Vanaf woensdag 8 september kan iedereen de joodse cultuur en geschiedenis ontdekken in Synagoge Groningen!
Kijk hier de openingsbijeenkomst terug!
Comments