educatie groep 8.jpg

PERMANENTE EXPOSITIE

huisje_blauw_transparant.png

> Synagoge > Permanente expositie

NIEUWE VASTE TENTOONSTELLING

Synagoge Groningen stimuleert actieve betrokkenheid bij de joodse cultuur en geschiedenis van de stad Groningen, de regio en de grensstreek met Oost-Friesland. De vaste tentoonstelling nodigt u uit om kennis te nemen van de verhalen die geschiedenis en actualiteit verbinden. Met digital storytelling komen de persoonlijke verhalen tot leven.

 

De joodse rituelen, gebruiken en feesten vormen een rode draad door het gebouw. Doe-objecten laten u interactief beleven waarom wekelijks sjabbat wordt gevierd, wat Pesach en Chanoeka betekenen en hoe de spijswetten van de Kasjroet zorgen voor een kosjere joodse huishouding.

Uiteraard worden de bijzondere architectuur en de opmerkelijke geschiedenis van het gebouw uitgelicht. In de audiotour neemt Bertien Minco u mee langs de momenten in haar familiegeschiedenis waarbij de synagoge in de Folkingestraat of de joodse gemeenschap in Groningen aanwezig was.

De synagoge is als vanzelfsprekend een plaats van herinnering, naast een levendige plek voor culturele activiteiten en een educatief centrum over joodse religie en gebruiken. Uiteraard houdt de Joodse Gemeente hier sjoel.

In samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van het gebouw, is in 2021 de bouwkundige aanpassing van het gebouw afgerond. Daarna kreeg de realisatie van de vaste tentoonstelling zijn beslag, een langdurige wens van het bestuur van de Synagoge Groningen en de Nederlands-Israëlitische Gemeente Groningen.

Historicus en tentoonstellingsmaker Willy van der Schuit  heeft samen met Ontwerpcollectief Groningen, bestaande uit Studio Eye Candy, 212 Fahrenheit, Opmaat3D en JZProdo, de plannen uitgewerkt, vormgegeven en gerealiseerd. Het nieuwe interieur is een onderdeel van het opvallende monument geworden, de vaste tentoonstelling een bron voor verdere verdieping in de rijke geschiedenis van Joods Groningen.

1200px-Synagoge_Groningen_-_interieur_(2