AGENDA

huisje_blauw_transparant.png

> Activiteiten > Agenda

20210701_203938.jpg

Verhalen over het jodendom en over Joodse Groningers

De in september 2021 geopende nieuwe permanente expositie toont de veelvormigheid van de joodse cultuur. Speciale aandacht is er voor de lokale verhalen. Middels de interactieve doe-objecten ontdek je de joodse cultuur in Synagoge Groningen.

20211031_210949.jpg

29 mei | 19.00-23.00
Practice i/d Synagoge

PlazaDanza verzorgt deze zondagavond een salsa-danspractice.

Vanwege deze practice is de synagoge 's middags gesloten.

Hossein Tadi - Assen.jpg

Art without Borders

Expositie | 5 juni t/m 25 juli

Handen staan centraal in het werk van de Iraanse kunstenaar Hossein Tadi. Opgeheven handen. Tadi liet zich inspireren door het Joods Monument aan de Verlengde Hereweg in Groningen, dat 45 jaar geleden onthuld werd. Onafgemaakt! 

Het werk van andere kunstenaars is te zien in de Akerk.

Lecture 08-06-22.png

8 juni | 19.30 uur | lecture | Jewish Society in the Cosmopolitan Middle East (1918-1948) 

Lezing door dr. Sasha Goldstein (Rijksuniversiteit Groningen) in het kader van de expositie Art without Borders. Goldstein neemt u in deze lezing mee naar de vrijwel vergeten joodse gemeenschappen in de Islamitische wereld.

Deze lezing wordt in het Engels verzorgd | Vrije toegang (synagoge vanaf 19.00 uur geopend)

This lecture will be provided in English. | Open access 

(synagogue open at 19.00)

avatar_Avatar_brown_light.png

Gedeeld verleden 

Themaprogramma Bitterzoet Erfgoed in Synagoge Groningen. Joodse Nederlanders en hun betrokkenheid bij slavernij en kolonialisme.

 

ZONDAG 26 JUNI 15.00 uur

Lachen om Levie. De creaties van Jan Schenkman, toegelicht door Ewoud Sanders.

WOENSDAG 29 JUNI 19.30 uur

Duo-lezing: de joodse gemeenschappen in Suriname en Amerika in de 17e en 18e eeuw en hun betrokkenheid bij slavenhandel en plantage-economie, toegelicht door Aviva Ben-Ur (Engelstalig) en Wim Klooster.

WOENSDAG 6 JULI 19.30 uur

Het verbrande huis. Theaterlezing door Bodil de la Parra.

ZONDAG 14 AUGUSTUS 15.00 uur

Huizen van Aankomst. Theaterlezing door Charles Goudsmit.

Omslag Sanders.jpg

26 juni | 15.00 uur | Lachen om Levie: de creaties van Jan Schenkman

In 1850 bedacht de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman  een personage dat een zware stempel zou drukken op de Nederlandse cultuur: Zwarte Piet. Vijf jaar later creëerde hij een ander succesvol personage: de even laffe als lepe joodse soldaat Levie Mozes Zadok. Ewoud Sanders onderzocht het werk van Schenkman en de uitwerking tot op de dag van vandaag.

Tickets: €5,- (incl. koffie/thee en museaal bezoek), gratis voor donateurs / < 18 jaar / stadjerspas. Reserveren is niet mogelijk. De synagoge is vanaf 13.00 uur geopend.

Jodensavanne_1830.jpg

29 juni | 19.30 uur | Duo-lezing: Joden in Suriname en Amerika in de 17e en 18e eeuw.

Duo-lezing: de joodse gemeenschappen in Suriname en Amerika in de 17e en 18e eeuw en hun betrokkenheid bij slavenhandel en plantage-economie, toegelicht door Aviva Ben-Ur (Engelstalig) en Wim Klooster.

Tickets: Gratis (Synagoge vanaf 19.00 uur geopend)

Hooglied - Eran Wajsenblum.jpg

3 juli | 11.00 uur | koffieconcert | Hooglied door Eran Wajsenblum

Eran Wajsenblum begon zijn studie in 1987 in Israël en zette die in Nederland voort, aan conservatoria in Utrecht en Amsterdam. Hij won verschillende muziekconcoursen, waaronder de Keren SharetCompetition. Deze ochtend verzorgt Wajsenblum een blokfluitconcert rondom het thema Hooglied. Hij zal in het Hebreeuws voordragen en in het Nederlands een toelichting geven op dit bijzondere geschrift.

Tickets: €5,- (incl. koffie/thee), gratis voor donateurs / < 18 jaar / stadjerspas. Reserveren is niet mogelijk. De synagoge is vanaf 10.30 uur geopend.

Het verbrande huis_edited_edited.jpg

6 juli | 19.30 uur | Theaterlezing | Het verbrande huis

In 2018 oogstte Bodil de la Parra lovende kritieken met haar voorstelling Het verbrande huis. Een Surinaamse familiegeschiedenis. De gelijknamige roman verscheen 2020. In deze theaterlezing gaat Bodil de la Parra ook in op haar eigen Joods-Surinaamse familiegeschiedenis.

Tickets: €7,50 (incl. koffie/thee), gratis voor donateurs / < 18 jaar / stadjerspas. Reserveren is niet mogelijk. De synagoge is vanaf 19.00 uur geopend.

IMG-20220504-WA0003_edited.jpg

10 juli | 10.30 uur | Wandeling |
De Folkingestraat door de ogen van Geert Pruiksma

Reflecties op kunst in de openbare ruimte in de voormalige joodse buurt van Groningen

 

Geert Pruiksma is kunsthistoricus en woonachtig in de Folkingestraat. Op zondag 10 juli neemt hij u mee in een speciale rondleiding door zijn woonomgeving. In deze speciale rondleiding vertelt hij over de kunstwerken – de bekende maar ook de onbekende – die zich in deze straat bevinden. Daarbij vertelt hij over het joodse verleden van deze kleurrijke buurt.

Tickets: €5,00 (incl. koffie/thee), gratis voor donateurs / < 18 jaar / stadjerspas. Reserveren is noodzakelijk. De synagoge is vanaf 10.00 uur geopend.

Anne Frank.jpg

Impressies uit Israël
door Peter Wortel

Expositie | 5 augustus t/m 2 oktober 

Peter Wortel geeft op een verrassende manier een beeld van het land Israël en van de joodse cultuur. Hij maakte deze impressies naar aanleiding van een reis met zoon Jaap die blind is. Dertig korte gedichten met een afbeelding illustreren allerlei situaties en plekken in Israël. Van het ultraorthodoxe jodendom, tot de adembenemende landschappen. Israël, maar ook de joodse cultuur, komt in alle veelvormigheid tot uiting in deze 30 zwart-witte grafiekwerken. Ook worden enkele wandreliëfs van Wortel getoond.

1200px-Synagoge_Groningen_-_interieur_(2