top of page

AGENDA

huisje_blauw_transparant.png

> Activiteiten > Agenda

Synagoge-G2K-© Marleen Annema-WEB-4197.jpg

Verhalen over het jodendom en over Joodse Groningers

Wist je dat er al meer dan vier eeuwen Joden in Groningen wonen? In de expositie maak je kennis met de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Groningen tot op de dag van vandaag. Over ondernemers en onderwijzers, over armenzorg en supersterren. Ook leer je over de joodse godsdienst en over de betekenis van de feestdagen. En dat allemaal in de kleurrijke sjoel van Groningen! 

PosterExpoDeHaanA3 (1).jpg

A Dutch Lawrence of Arabia?
Jacob Israël de Haan. Een man van tegenstellingen en tegenstand.

Expositie - 6 juni t/m 13 oktober 2024

Jacob Israël de Haan (1881-1924), een man met vele gezichten en nog meer verhalen. De zoon van een Joodse voorzanger in het Drentse Smilde schopte het tot journalist, dichter, schrijver én jurist! Precies honderd jaar geleden werd hij vermoord vanwege zijn scherpe kritiek op politiek zionisme. Beleef het verrassende, roerige en veelzijdige Mandaat Palestina door de ogen van Jacob Israël de Haan en de lens van zijn tijdgenoot Frank Scholten. De Haans levensverhaal wordt verteld vanuit een artistiek, historisch en politiek perspectief. Bezoek de tentoonstelling en ontdek zijn fascinerende levensverhaal!

Deze expositie komt tot stand in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (Aanmoedigingsfonds voor Public Engagement & de afdeling Midden-Oosten Studies).

1911 Emancipatoren van het eerste uur (1).jpg

26 juni | 20.00 uur | lezing | Jacob Israël de Haan en de eerste homoactivisten

Relaas van een moeizame relatie.

Deze avond verzorgen Mattias Duyves en Maurice van Lieshout een duo-lezing. Duyves zal spreken over Jacob Israël de Haan als de eerste militante homoactivist van Nederland die tussen 1904 en 1924 in zijn proza en poëzie een complete metamorfose doormaakte. Van Lieshout bespreekt hoe andere homoactivisten zoals Arnold Aletrino, Lucien von Römer, Jacob Schorer en Hubertus Schouten zich verhielden tot De Haan en omgekeerd en waarom zij De Haans directheid niet altijd konden waarderen.

Gratis toegang | synagoge geopend vanaf 19.30 uur | aanmelden noodzakelijk ovv 'lezing 26-06' via reserveren@synagogegroningen.nl

20240605_181945.jpg

5 juli | 15.30 | Themarondleiding |  A Dutch Lawrence of Arabia?

Verken het complexe leven van Jacob Israël de Haan

Tijdens deze rondleiding door onze wisselexpositie 'A Dutch Lawrence of Arabia?' wordt u meegenomen in de bijzondere wereld van Jacob Israël de Haan (1881-1924). U hoort anekdotes over zijn persoonlijkheid en wordt gewezen op tal van bijzonderheden in de gepresenteerde foto's en de geschriften van De Haan. 

Tickets €8,-- (incl. entree synagoge) | synagoge geopend vanaf 13.00 uur | De rondleiding duurt ongeveer een uur | aanmelden noodzakelijk ovv 'Themarondleiding 05-07' via reserveren@synagogegroningen.nl

20230909_212248.jpg

21 september | 19.00-01.00 | Groninger Museumnacht

SAVE THE DATE! Op zaterdag 21 september 2024 openen de musea in de stad Groningen hun deuren voor een bruisende avond vol kunst, cultuur en gezelligheid. Tot na middernacht kunnen bezoekers genieten van het culturele aanbod van GRID Grafisch Museum, Groninger Museum, Museum aan de A, Noorderlicht, Forum Groningen, Synagoge Groningen en Universiteitsmuseum. Geniet bij de Museumnacht niet alleen van tentoonstellingen en presentaties, maar ook van veel muziek, workshops, lezingen, dans en poëzie.

 

Begin augustus publiceren we het volledige programma!

NielsKnelis-Museumnacht-0418-_DSC7972.jpg

29 sept. | concert | Klezmer&Co.

SAVE THE DATE!

Deze middag presenteert de Groningse band Klezmer&Co. hun nieuwste programma in Synagoge Groningen.

Meer info volgt!

1200px-Synagoge_Groningen_-_interieur_(2
bottom of page