top of page

AGENDA

huisje_blauw_transparant.png

> Activiteiten > Agenda

Synagoge-G2K-© Marleen Annema-WEB-4197.jpg

Verhalen over het jodendom en over Joodse Groningers

Wist je dat er al meer dan vier eeuwen joden in Groningen wonen? In de expositie maak je kennis met de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Groningen tot op de dag van vandaag. Over ondernemers en onderwijzers, over armenzorg en supersterren. Ook leer je over de joodse godsdienst en over de betekenis van de feestdagen. En dat allemaal in de kleurrijke sjoel van Groningen! 

Promo Licht.jpg

Portretten van Verlichting

Wisselexpositie met Ron Glasbeek - tot en met 21 april '23.

Kunstenaar Ron Glasbeek toont in de donkere maanden portretten van verlichting: van de joodse menora tot de katholieke godslamp. In de expositie wordt uitleg gegeven over de rol van licht in het jodendom. De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met de partners van het Platform Religie en Levensbeschouwing in Groningen.

a3.png

16 april | 15.00 uur | "Classical Afternoon" at the Synagogue

De "Classical Afternoon" is een samenwerking van internationale muzikanten die in Nederland wonen. Verschillende ensembles en solisten (studenten en alumni) van het Prins Claus Conservatorium in Groningen vertolken deze middag werk van Brahms, Dvořak, Albeniz, Debussy, Piazzola en vele anderen.

De Grieks-Bulgaarse zangeres, pianist en componist,

Christina G Papadopoulou, organiseert dit concert waarin zij de bezoeker meeneemt op een muzikale reis naar haar roots en invloeden.

Tickets worden op 16 april in de synagoge verkocht.

Normaal €15,- | Student €5,-

psalm 96 hebrew.jpg

20 april | 19.00 uur | instapcursus |
Hebreeuws voor gevorderden

Zevendelige instap-cursus

Voor iedereen die de kennismakingscursus heeft gevolgd of voor diegenen die het Hebreeuwse alfabet kennen is deze cursus geschikt. De lesmethode Van af het begin מן ההתחלה wordt gebruikt. U kunt per les bepalen of u deelneemt. Neem gerust contact op wanneer u twijfelt of deze cursus geschikt voor u is.

 

De lessen zullen plaats vinden op donderdagavond 19:00-21:00. Data: 20 april, 11 mei, 25 mei, 8 juni, 22 juni, 6 juli en 20 juli.

Kosten: €10,- per cursusavond. 

Banner.jpg
Ludmilla kamp Westerbork_mv2_d_5931_3949_s_4_2.jpeg

1 & 2 mei | voorstelling | Ludmilla

​Westerbork, juni 1944. In de ochtend was het zoveelste transport geweest naar het oosten. Familie en vrienden waren weg. ’s Avonds was het tijd voor vermaak. Cabaret! De tekst en een piano-uittreksel van Ludmilla werden gevonden in de nalatenschap van pianiste en schrijfster Ida Simons (1911-1960). 

   

  "Besmuikt lachen met uitzicht op de dood​"

                 (***** | recensie Dagblad van het Noorden)

Voorstellingen om 18.00 uur en 20.30 uur | Meer info volgt!

BREED.jpg

4 mei | diverse locaties | Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet 

Persoonlijke verhalen staan centraal tijdens de kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten van het programma OJH/HvV. De levensverhalen van verzetsmensen en joodse Groningers worden gedeeld op een plaats die iets te maken heeft met hun leven: het geboortehuis, de werkplaats of de laatste woonplaats. 

Begin april publiceren we het programma.

foto koor 2022.jpg

14 mei | 15.00 uur | muziekvoorstelling | Verkeedr Verbonden. Over de kracht van taal 

Verkeerd verbonden? De nieuwe muzikale voorstelling van het 4 Mei Projekt heet ‘Verkeedr Verbonden’ en gaat over de kracht en de betekenis van taal en woorden. Het programma is gevarieerder dan ooit; de première van het ritmische Verzet van componist Ronald Poelman op een gedicht van Remco Campert. De stampende aanklacht tegen de ‘roar of war’ in Advance Democracy van Benjamin Britten met een tekst van Randall Swingler. Het swingende jazzy Words van Anders Edenroth.

thumbnail_Photo-beachTel Aviv1922.jpg

16 mei | 19.30 uur | lezing | 'Palestine illustrated' revisited.
The Holy/Promised Land at the beginning of the 1920s and historical photography

In het kader van MENA is here, organiseert Synagoge Groningen een lezing door prof. dr. Karène Sanchez, hoogleraar Midden-Oosten Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sanchez gaat in deze Engelstalige lezing in op de fotografische nalatenschap van de Nederlander Franck Scholten (1881-1942), die in de jaren '20 het leven in Mandaat-Palestina vastlegde.

Gratis entree!

Jip Wijngaarden.jpg

Jip Wijngaarden in Synagoge Groningen

wisselexpositie - 18 juni tot en met 8 oktober 2023

 

Jip Wijngaarden keert terug naar Groningen! In de kleurrijke synagoge toont ze haar al even kleurrijke schilderijen, waarin de joodse cultuur en religie een belangrijke inspiratiebron vormen.

Meer informatie volgt!

358A2239.jpg

25 juni | 14.30 uur | concert |
Chazzan Sacha van Ravenswade

Sacha van Ravenswade is zijn zangcarrière in sjoel (synagoge) begonnen, waar hij van jongs af aan meezong en vanaf zijn vijftiende deze rol op zich mocht nemen. Operamuziek vormt samen met het chazzanoet, de liturgische  muziek, de rode draad in zijn (privé) zang- en muziekstudie. Door de jaren heen heeft Sacha zich ontwikkeld tot een volle, lyrische tenor met gemakkelijke hoogte. Door zijn muzikaliteit weet hij het repertoire tot leven te wekken en zijn publiek te raken.

NielsKnelis-Museumnacht-0420-_DSC7995.jpg

9 sept. | 19.00-01.00 | Groninger Museumnacht

SAVE THE DATE! Je kunt weer genieten van een avond vol tentoonstellingen, muziek, workshops, lezingen, dans en andere geweldige optredens. Een nacht in het museum waar de kunst niet het enige is dat tot leven komt. Het Groninger Museum, GRID Grafisch Museum, Storyworld en Forum Groningen, Museum aan de A, het Universiteitsmuseum en Synagoge Groningen: allemaal doen ze mee aan de Museumnacht.

1200px-Synagoge_Groningen_-_interieur_(2
bottom of page