Toch wel bij de tijd.jpg

TENTOONSTELLING

huisje_blauw_transparant.png

> Activiteiten > Tentoonstelling

Impressies van Israël door Peter Wortel
expositie 5 augustus t/m 9 oktober 2022

Met zijn expositie Impressies van Israël geeft kunstenaar Peter Wortel in woord en beeld een artistieke indruk van het land Israël en de joodse cultuur. Bijzonder is dat de impressies zijn ontstaan tijdens een reis door Israël van Peter Wortel met zijn blinde zoon Jaap. Een deel van de expositie bestaat uit dertig zwart-witte houtsneden. Daarop worden impressies van situaties en plekken in Israël afgebeeld die variëren van het ultraorthodoxe jodendom tot de adembenemende landschappen. Bezoekers kunnen bij de houtsneden gedichten lezen waarin Peter Wortel de impressies met woorden beschrijft.

                                     

Een van de impressies ontstond naar aanleiding van het bezoek dat Peter Wortel met zijn zoon Jaap bracht aan het herinneringscentrum voor Anne Frank in Israël. Bij het kunstwerk is dit gedicht te lezen:

In Israël kwam ik de naam Van Anne Frank tegen

In het herinneringspark met de naam

Meisje van vroeger van om de hoek

Die in de oorlog in het achterhuis woonde

Ik keek vanuit mijn zolderkamer tegen haar huis aan

Ook naar de kastanjeboom waarover zij schrijft

Die mooier was dan het jaar daarvoor

De boom is er niet meer en Anne Frank

Ook niet en op 12 maart 1945 vermoord

Beeld Anne Frank - Peter Wortel.jpg
Peter in Israel  2019.png

Behalve de houtsneden en gedichten zijn op de expositie wandreliëfs te zien die aspecten verbeelden van de joodse cultuur. Deze driedimensionale kunstwerken zijn voorzien van uitleg door de kunstenaar. Synagoge Groningen werkt samen met Peter en Jaap Wortel aan de verbetering van de toegankelijkheid van de presentatie voor bezoekers met een visuele beperking. Zo maakt Peter Wortel letters waaraan bezoekers mogen voelen. De voelbare letters vormen het woord sjalom in zowel Hebreeuws als Nederlands. Zoon Jaap Wortel vertelt in een opgenomen interview in de expositie over zijn herinneringen aan het ontstaan van de impressies in Israël. Dit project wordt nog verder ontwikkeld, zodat ook toekomstige exposities in Synagoge Groningen voor blinde en slechtziende bezoekers meer toegankelijk zijn.

 

Peter Wortel (Amsterdam, 1954) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en aan Academie Minerva in Groningen. Naast zijn studie werkte hij als timmerman en meubelmaker. Die ambachtelijke benadering is nog steeds terug te vinden in zijn artistieke werk.Thema's in zijn werk zijn jodendom, architectuur, steden en industrie. Hij werkt vooral met sculpturen en reliëfdruk. Peter Wortel exposeerde in Europa, de VS, China, Australië en Rusland. Zijn werken zijn aangekocht door ziekenhuizen, banken, instellingen en particuliere verzamelaars. Wortel woont en werkt afwisselend in Nederland (Sauwerd) en Frankrijk.

In 2019 werden de impressies van Peter Wortel gebundeld in het meertalige boek 'Dertig Impressies'. Dit is verkrijgbaar in de sjoelshop van Synagoge Groningen.

Synagoge-G2K-Marleen-Annema-WEB-4099.jpg
7. Pesach. seiderschotel.jpg
Synagoge-G2K-Marleen-Annema-WEB-4128.jpg
1200px-Synagoge_Groningen_-_interieur_(2