top of page
Synagoge-G2K-© Marleen Annema-WEB-4064.jpg

VOORTGEZET ONDERWIJS

huisje_blauw_transparant.png

> Educatie > Voortgezet onderwijs

Bezoek Synagoge Groningen met uw middelbare school!

Wat betekent 'identiteit' of 'traditie'? We gaan in op de rol van religie, gebruiken en tradities in het jodendom, maar ook in het algemeen. Ook thema's zoals antisemitisme, uitsluiting en vervolging worden besproken. De leerling wordt aangemoedigd en geactiveerd om na te denken over de betekenis van deze zaken vandaag de dag. Burgerschapseducatie speelt daarom een belangrijke rol in de inhoud van ons programma voor het VO.

We bieden voor zowel de onderbouw, als de bovenbouw van het voortgezet onderwijs een programma aan! Wanneer u als docent leerdoelen, lesdidactiek en methodiek vooraf wenst te bespreken, kunt u dat aangeven bij uw aanvraag voor een bezoek.

Kijkwijzer VO-promo.jpg

Handig om te weten:

  • Dit programma duurt ca. 60-75 minuten.

  • Het is handig om een smartphone mee te nemen, met een QR-code scanner heb je toegang tot verschillende filmpjes die in de kijkwijzer besproken worden.

Voortgezet onderwijs - onderbouw

Leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen deelnemen aan een lesprogramma waarin ze kennis opdoen en verwerken over de joodse cultuur. Burgerschapseducatie speelt een belangrijke rol in dit programma. Het bezoek begint met een introductie door onze gids. Daarna gaan de leerlingen in groepjes opdrachten maken aan de hand van een kijkwijzer. Hierin worden ook thema's zoals antisemitisme, uitsluiting en vervolging besproken. De leerling wordt aangemoedigd en geactiveerd om na te denken over de betekenis van deze zaken vandaag de dag. Na het zelfstandig uitvoeren van de opdrachten in de kijkwijzer volgt een gemeenschappelijke bespreking en reflectie onder leiding van onze gids.

onderbouw

  • Tip: Wat weten uw leerlingen al? Laat iedere leerling voorafgaand aan het bezoek 2 feiten, een associatie en hun gevoel bij het jodendom opschrijven. Bespreek de antwoorden in de klas. Ga hierbij ook in op het verschil tussen een feit en een mening.

Reacties

"Wat bijzonder dat er zo veel geschiedenis in de binnenstad van Groningen ligt. Heel mooi om dit te zien."

                                                                    Een leerling van CSG Wessel Gansfort

"De leerlingen van CSG Wessel Gansfort hebben hun struikelstenenproject gepresenteerd in de synagoge in Groningen. De locatie heeft ervoor gezorgd dat het project nog meer diepgang en betekenis kreeg voor de leerlingen."

                               Koos Sikkema, docent geschiedenis CSG Wessel Gansfort

Synagoge-G2K-© Marleen Annema-WEB-4064.jpg
20210825_150500.jpg

Voortgezet onderwijs - bovenbouw

In de bovenbouw van het voorgezet onderwijs biedt ons programma vooral burgerschapseducatie. Naast een algemene kennismaking met de joodse cultuur en de geschiedenis van joden in Groningen, wordt de leerling aangezet tot reflectie en het stellen van vragen. Van te voren kunt u bespreken wat het thema van uw bezoek wordt. Denk daarbij aan een kennismaking met de joodse cultuur, of juist door onderwerpen zoals geschiedenis of godsdienst centraal te stellen. 

Handig om te weten:

  • Dit programma duurt ca. 60 minuten.

  • De leerlingen worden volledig begeleid tijdens het bezoek.

Bovenbouw

Algemene voorwaarden
 

- Onze huisregels zijn van toepassing.

- Voorkennis is niet vereist. De thematiek of specifieke behoeften kunnen voorafgaand aan het bezoek afgestemd worden.

- De scholieren/studenten worden begeleid door minimaal 1 medewerker van de onderwijsinstelling.

- Per groep (max. 30 leerlingen/studenten) vragen we een vergoeding van €75,-. Dit wordt achteraf gefactureerd.

- Annuleren van een bezoek dient minimaal 2 werkdagen van te voren te gebeuren.

1200px-Synagoge_Groningen_-_interieur_(2
bottom of page