top of page
Synagoge-G2K-© Marleen Annema-WEB-4500.jpg

EDUCATIE

huisje_blauw_transparant.png

> Activiteiten > Educatie

ONDERWIJS IN DE SYNAGOGE

Voorlichting geven over het jodendom is misschien wel noodzakelijker dan ooit tevoren. Daarom biedt Synagoge Groningen een interactief programma aan, afgestemd op de doelgroep. Het reguliere programma voor basis-, voortgezet-, beroeps- en hoger onderwijs, betreft vooral een laagdrempelige kennismaking met het jodendom: over godsdienst, geschiedenis, gebruiken en natuurlijk over de inrichting van de synagoge.

​

Naast het reguliere programma biedt Synagoge Groningen themaprogramma's aan en werken we met onze partners mee aan verschillende educatieprogramma's.

 

U kunt het bezoek qua leerdoelen uiteraard ook afstemmen met ons, zodat wij een op maat gemaakt programma kunnen aanbieden. Voorkennis is niet noodzakelijk.

Synagoge-G2K-Marleen-Annema-WEB-4128_edited.jpg

Basisonderwijs - groep 7/8

Wat is dat nu eigenlijk: 'Joods'? Onder leiding van onze gids worden de leerlingen meegenomen op ontdekkingstocht door de synagoge. Ze leren het verschil tussen pesach en pasen, wat een rustdag is, maar ook hoe we aan woorden zoals 'gein' en 'mazzel' komen. 

Basis

Reacties

"Ik vond het erg leuk, je kon je erg vermaken. Er waren allemaal interactieve dingen, dat was erg creatief. Je kon ook naar verhalen luisteren. Goeie uitleg en mooie dingen te zien. Je voelde echt wat er in die tijd was. Aanrader!"

                                                                        Mare, groep 8 Abt Emo School

"Ik vond het leuk dat je je even verplaatste in een ander geloof."

                                                                      Daniël, groep 8 Abt Emo School

20230323_095739_edited.png
VO
Synagoge-G2K-© Marleen Annema-WEB-3929.jpg

Voortgezet onderwijs

Wat betekent 'identiteit' of 'traditie'? We gaan in op de rol van religie, gebruiken en tradities in het jodendom, maar ook in het algemeen. Ook thema's zoals antisemitisme, uitsluiting en vervolging worden besproken. De leerling wordt aangemoedigd en geactiveerd om na te denken over de betekenis van deze zaken vandaag de dag. Burgerschapseducatie speelt daarom een belangrijke rol in de inhoud van ons programma voor het VO.

Reacties

"Wat bijzonder dat er zo veel geschiedenis in de binnenstad van Groningen ligt. Heel mooi om dit te zien."

                                                                    Een leerling van CSG Wessel Gansfort

"De leerlingen van CSG Wessel Gansfort hebben hun struikelstenenproject gepresenteerd in de synagoge in Groningen. De locatie heeft ervoor gezorgd dat het project nog meer diepgang en betekenis kreeg voor de leerlingen."

                               Koos Sikkema, docent geschiedenis CSG Wessel Gansfort

Synagoge-G2K-© Marleen Annema-WEB-4064.jpg
20210825_150500.jpg

(Jong) Volwassenen onderwijs
MBO / HBO / WO

 

Ook voor (jong)volwassenen is een bezoek aan Synagoge Groningen zowel leuk als leerzaam. Van te voren kunt u bespreken wat het thema van uw bezoek wordt. Denk daarbij aan een kennismaking, of juist door onderwerpen zoals geschiedenis of godsdienst centraal te stellen.

Jong-Volwassen

Algemene voorwaarden
 

- Onze huisregels zijn van toepassing.

- Voorkennis is niet vereist. De thematiek of specifieke behoeften kunnen voorafgaand aan het bezoek afgestemd worden.

- De scholieren/studenten worden begeleid door minimaal 1 medewerker van de onderwijsinstelling.

- Per groep (max. 30 leerlingen/studenten) vragen we een vergoeding van €75,-. Dit wordt achteraf gefactureerd.

- Annuleren van een bezoek dient minimaal 2 werkdagen van te voren te gebeuren.

Educatieprogramma's

Synagoge Groningen heeft verschillende educatieprogramma's ontwikkeld en meegewerkt aan diverse themaprojecten.

- Sommige programma's bieden we permanent aan. Echter altijd op afspraak!

- Aan de programma's zijn meerkosten verbonden.

- Sommige programma's kunnen op verschillende doelgroepen worden afgestemd.

Geïnteresseerd in een programma voor uw klas, vereniging of familie/vrienden-uitje? Neem gerust contact op!

​

Een selectie van onze verschillende programma's en projecten:

Klezmerklas.jpg

Voor groep 5/6 ontwikkelde Synagoge Groningen het muziekeducatie programma 'Klezmerklas 2.0'. Een vrolijk en veelzijdig project waarbij middels verhalen en liedjes kennis werd opgedaan over het jodendom.

20190321_195720.jpg

Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Pesach, Poerim... allemaal joodse feestdagen. In een themarondleiding ontdek je de betekenis en de invulling van deze feestdagen. Dit programma wordt permanent (op afspraak) aangeboden.

Vervolging&Vrijheid.jpg

Vervolging & Vrijheid. Toen en nu. Leerlingen van groep 7/8 ontdekken in een theaterprogramma via historische personages de lokale oorlogsgeschiedenis kennen. Het GRID-Grafisch Museum biedt een creatieve verwerkingsopdracht aan.

_DSC0518.jpg

Voor blinde en slechtziende bezoekers ontwikkelde Synagoge Groningen het programma 'Voel de Sjoel'. Tal van objecten mag je aanraken en soms ook ruiken of proeven. Met een brailleboek wordt je naar audiodocumenten geleid die in dichtvorm je aspecten van de joodse cultuur uitleggen. Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met de Oogvereniging.

IMG-20220923-WA0013.jpg
AwB - banner.jpg

In de workshop 'Watch your hands' voor de onderbouw van het VO staan de thema's identiteit en herdenken centraal. Na een inhoudelijke rondleiding, ga je aan de slag met een tekenopdracht, waarbij het Joods Monument van Edu Waskowsky én het werk van de Iraanse kunstenaar Hossein Tadi als voorbeeld dient. 

Programma's
1200px-Synagoge_Groningen_-_interieur_(2
bottom of page