In het weekend van 9 en 10 september bezochten bijna 2400 mensen Synagoge Groningen. De aanleiding vormden de Groninger Museumnacht en de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed/Open Monumenten Dag. Tijdens de Museumnacht vulde Anamesa de Synagoge met Mediterrane klanken, terwijl de volgende dag Irene Maessen en Eleonore Pameijer voor een Jiddische sfeer zorgden.
Foto: Siese Veenstra
Net als in 2022 was de Groninger Museumnacht weer helemaal uitverkocht. Samen met zes andere musea opende Synagoge Groningen tussen 19.00-01.00 uur de deuren voor het enthousiaste publiek. De Groningse band Anamesa, bestaande uit Jan-Roelof Bathoorn (accordeon en zang), Leonieke Toering (gitaar en zang) en Jelte Fossen (strings, percussie en zang), bracht het publiek in Synagoge Groningen in een mediterrane sfeer met hun optredens.
Ook de mogelijkheid om de permanente expositie en de wisselexpositie Rendez-Vous met Jip Wijngaarden te bekijken, werd door velen benut. Begeleid met onze audiotour struinden tientallen bezoekers tegelijk door de Synagoge om zo kennis te maken met de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Groningen.
Zondag 10 september stond in het teken van de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed, gecombineerd met Open Monumentendag. Bijna 400 mensen kwamen deze middag op bezoek. En niet zonder reden, want ook deze middag was er een bijzonder programma. Het duo Irene Maessen (zang) en Eleonore Pameijer (fluitist) verzorgde twee keer een concert waarin werk van verschillende joodse componisten ten gehore werd gebracht. Beide concerten werden - ondanks de warmte - heel goed bezocht. Maessen en Pameijer begonnen het concert met een fluitsonate van Leo Smit (1900-1943), de naamgever van de Stichting die zich inzet voor het behoud en ten gehore brengen van het werk van vervolgde componisten. Ook brachten ze het indrukwekkende Kaddish van Maurice Ravel ten gehore. Het concert werd afgesloten met een Jiddisch volksliedje 'Hershele' van Mordechai Gebirtig.
Comments