top of page
Zoeken

Synagoge Groningen realiseert permanente museale inrichting

Veertig jaar na de her-inwijding in 1981 opent Synagoge Groningen de nieuwe vaste tentoonstelling. Er is twee jaar intensief gewerkt aan de permanente museale inrichting. Tientallen persoonlijke verhalen zijn vastgelegd in woord, beeld, film en audio. En niet zomaar verhalen. Het is een zintuigenprikkelende ervaring over hoe het is om in Joods Groningen te leven. Door middel van interactieve zuilen voorzien van honderden uiterst zorgvuldig ingekleurde zwart-wit beelden, activerende doe-stations en een ruime (leen-)collectie in samenwerking met o.a. het Joods Historisch Museum en diverse particuliere collecties.

Nieuwe museale inrichting Wie nu Synagoge Groningen binnenloopt wordt op moderne en eigentijdse wijze, via touch screens met digital storytelling, doe-stations, live-gesprekken, kunstobjecten en grote vitrines gevuld met museale schatten, meegezogen in de rijke Joodse geschiedenis van Groningen. Synagoge Groningen ontpopt zich hiermee tot een bijna volwaardig museum dat daarnaast dagelijkse culturele activiteiten en diensten huisvest. Historicus en tentoonstellingsmaker Willy van der Schuit ontwikkelde samen met Ontwerpcollectief Groningen het nieuwe interieur dat onderdeel is geworden van het opvallende monument. Liefke Knol maakte een aantal indrukwekkende films en Bertien Minco maakte een speciale audiotour met familieverhalen. Synagoge Groningen: respect voor ruimte en religie

Synagoge Groningen is vanzelfsprekend een plaats van herinnering, naast een levendige plek voor culturele activiteiten en een educatief centrum over Joodse religie en gebruiken. De synagoge vertelt op een historische locatie, waar de Joodse gemeenschap al sinds de 18e eeuw samenkomt, het verhaal over het jodendom in het algemeen, maar in het bijzonder van gemeenschappen in stad en provincie Groningen. Dit lokale aspect uit zich in verhalen en objecten van Joods-Groningse bedrijven zoals de puddingfabriek van Polak en de bandenlijmproducent Simson, maar ook persoonlijke bezittingen zoals gebedenboeken en brieven die getuigen van het samenleven als Joodse gemeenschap in voor- en tegenspoed.

In samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van het gebouw, is in 2021 de bouwkundige aanpassing van het gebouw afgerond. Daarna is de permanente museale inrichting gerealiseerd, een lang gekoesterde wens van het bestuur. “We wilden niet alleen het verhaal van het Joodse leven in de stad, provincie en grensstreek vertellen, maar juist ook zorgen dat de rijke geschiedenis en de wezenlijke bijdrage van de Joodse inwoner aan het culturele, maatschappelijke en economische leven niet verloren gaat. Onder het motto onbekend maakt onbemind hopen we dat deze verhalen zullen bijdragen aan wederzijds begrip en verdraagzaamheid”, stelt Gaby Poell, voorzitter van Stichting Folkingestraat Synagoge.


Opening De museale herinrichting wordt zondag 5 september geopend tijdens een besloten bijeenkomst en is vanaf woensdag 8 september voor iedereen te bezoeken. Het is verstandig om vooraf uw tickets te bestellen.


De museale herinrichting van Synagoge Groningen is mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van: Provincie Groningen, Gemeente Groningen, de Stichting Oude Groninger Kerken, het Scholten Kammingafonds, het VSB-fonds, het Vfonds, het Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds (landelijk en afd. Groningen), Emmapleinfoundation en enkele anonieme donateurs. Het grensoverschrijdende project ‘Joods leven in de grensregio’ is mogelijk gemaakt vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het INTERREG V A-programma “Deutschland-Nederland”. De Provincie Groningen en het Niedersächsische Ministerium für Bundes und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung hebben hier eveneens een bijdrage aan geleverd. Het INTERREG-programmamanagement bij de Eems Dollard Regio (EDR) ondersteunde bij de uitvoering van dit project.


Foto's: Marleen Annema en Collectie Synagoge Groningen.


Comments


bottom of page