top of page
Zoeken

Stolpersteine voor de familie Van Dam

Donderdag 1 december zijn in het trottoir tegenover het pand Petrus Hendriksstraat 28 in Groningen vier stolpersteine gelegd ter herinnering aan het gezin van Dam dat tijdens de oorlog op dit adres woonde.


Het gezin werd op 03-10-1942 opgepakt en afgevoerd naar Westerbork om kort daarna naar Auschwitz gebracht te worden. De kinderen Benjamin Leonard 7 jaar, Jenny Elisabeth 5 jaar en hun moeder Fanny Adelheid van Dam Wesly werden vrijwel direct na aankomst in Auschwitz op 19-10-42 vermoord. De vader Louis Benjamin van Dam werd op 31-12-1942 vermoord in het Extern Kommando Brobek.

De stenen werden aangevraagd door Leny, Benoit en Tova Wesly en Margriet Onland. Benoit en Margriet waren bij de plaatsing aanwezig. Margriet las een brief voor namens Leny. Geen van de familieleden heeft het gezin bij leven gekend. Dit als gevolg van de destijds grote afstand tussen Maastricht en Groningen. Ook aanwezig was Joop van der Veen 89 jaar oud die als kind met de kinderen van Dam heeft gespeeld. De huidige bewoonster van het pand, Karin Hamminga, benoemde de plaatsing als volgt ”het gezin van Dam komt weer thuis, zolang ik hier woon zal ik de stenen verzorgen". De plaatsing van de stenen werd gefaciliteerd door de Stichting Stolpersteine Groningen en de Gemeente Groningen.

Comments


bottom of page