top of page
Zoeken

Presentatie Historisch Jaarboek Groningen 2021 in Synagoge

Het Historisch Jaarboek Groningen 2021 wordt op donderdagavond 31 maart gepresenteerd in Synagoge Groningen. Deze jaarlijkse uitgave van Vereniging Stad en Lande staat vol interessante artikelen over de Groninger geschiedenis. Twee auteurs die meewerkten aan het Jaarboek vertellen deze avond over hun onderzoek. Beide lezingen gaan over de Tweede Wereldoorlog, vanuit een heel ander perspectief.

Burgemeester Cort van der Linden met Canadese generaal Bruce Matthews voor stadhuis door erehaag padvinders, 18 april 1945. Foto Public Archives Canada, Groninger Archieven.


Presentatie Historisch Jaarboek Groningen 2021

Lezingen door Christiaan Gevers en Stefan van der Poel.

  • Datum: Donderdag 31 maart - 19.30 uur (Synagoge vanaf 19.00 uur geopend)

  • Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 te Groningen

  • Tickets: Gratis te bestellen


Groninger burgemeester in oorlogstijd - Door Christiaan Gevers Pieter Cort van der Linden (1893-1969) was burgemeester van Groningen in de jaren rondom de Tweede Wereldoorlog. Christiaan Gevers beschrijft hoe de burgemeester in deze periode schipperde tussen de belangen van zijn Stadjers in drie zeer verschillende perioden. Voor de Tweede Wereldoorlog was hij al burgemeester van de stad en ook in de eerste oorlogsjaren bekleedde hij dit ambt, zij het onder totaal andere omstandigheden. Direct na de bevrijding keerde hij terug als burgmeester om mee te werken aan de wederopbouw van de stad.

Dr. Christiaan Gevers (1965) is historicus en promoveerde in 2020 aan de Rijksuniversiteit Groningen op Boer Tammens Houzee. Groningen en zijn NSB-burgemeester (Noordboek). Verder schreef hij Tussen brekers en bommen (2012) en De Suikergastarbeiders (2019). Momenteel werkt hij mee aan een onderzoek voor de gemeente Groningen naar de houding van de gemeente ten aanzien van de Groninger Joden tijdens en kort na de oorlog.

Ervaringen van een arts in kamp Amersfoort, Westerbork en Auschwitz - Door Stefan van der Poel

In deze lezing legt Stefan van der Poel gedachten bloot van een Joodse man, geboren in de stad Groningen, die na de oorlog worstelde met zijn kampervaringen in Amersfoort, Westerbork en Auschwitz. Als arts had Elie Aron Colen (1909-1993) een bevoorrechte positie in de kampen. Hij was een ‘prominent’, maar dat droeg bij aan zijn schuldgevoel. Hij schreef hierover en vroeg aandacht voor het lot van andere overlevenden. Cohen bezocht Groningen nog weleens, maar het werd nooit meer zoals het was.

Dr. Stefan van der Poel (1968) is universitair docent bij de afdeling Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn specialisatie is moderne Joodse geschiedenis en Midden- en Oost-Europese geschiedenis. Hij publiceerde onder meer Joodse stadjers. De joodse gemeenschap in de stad Groningen 1796–1945 (2004); Tussen zieken, boeken en kikkers. De fysiologie van een leven: Izaac van Deen (1804-1869) (2012) en Herman Verbeek (1936-2013). Priester, politicus, publicist (2020).


Deze avond wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Stad en Lande, het RHC Groninger Archieven en Synagoge Groningen.





bottom of page