top of page
Zoeken

Officiële onthulling Monument 21 - Het Stadskanaalster Achterhuis

Op maandag 25 oktober 2021 vindt de officiële onthulling plaats van Monument21 nabij de locatie aan de Kromme Wijk in Stadskanaal waar het 'Stadskanaalster Achterhuis' stond. De onthulling stond oorspronkelijk gepland voor april 2020 maar moest door de coronapandemie al twee keer worden uitgesteld. Vanaf 12.30 is iedereen van harte welkom om deze onthulling bij te wonen.

De onthulling wordt verricht door Hennie Helwig-Kosses, dochter van Lammie Drenth en Bennie Kosses en kleindochter van Willem en Hindertje Drenth, samen met de Commissaris van de Koning René Paas. Aan deze activiteit doen ook veertig leerlingen van de Piet Prinsschool in Stadskanaal mee. Het monument werd begin 2020 geplaatst langs de Barkelazathe, nabij de rotonde. Dit monument is ter ere en nagedachtenis aan Willem en Hindertje Drenth die samen met hun dochters Lammie en Fennie in de Tweede Wereldoorlog vanaf de zomer van 1942 onderdak hebben geboden aan zestien onderduikers waarvan dertien van Joodse afkomst. Allen hebben de oorlog overleefd. Vanuit Israël komen enkele nazaten over van de familie De Levie.

Je hebt toch zeker wel JA gezegd!

In de zomer van 1942 vroeg Nathan de Levie om hulp aan Willem Drenth. Zonder met zijn vrouw Hindertje te overleggen, stemde Willem Drenth in en bood zo een schuilplaats aan de familie De Levie. Thuis gekomen, vertelde hij aan Hindertje over het verzoek van De Levie. Hierop reageerde zij met de uitroep/vraag, 'Je hebt toch zeker wel 'ja' gezegd!' De vanzelfsprekendheid om hulp te bieden, bleek helaas weinig vanzelfsprekend te zijn.


Het kunstwerk is tot stand gekomen dankzij bijdragen van bedrijven, fondsen, overheden en particulieren. Monument21 is een abstract kunstwerk bestaande uit 21 platen van Cortenstaal. Dit getal verwijst naar het aantal bewoners van het Stadskanaalster Achterhuis. De platen zijn licht gebogen en symboliseren de bladzijden uit een boek. De 15 mm dikke staalplaten variëren in hoogte van 70 tot 170 cm en zijn stevig in de grond gefundeerd over een lengte van ongeveer 21 meter. De locatie voor het monument is vlakbij de oorspronkelijke locatie van het boerderijtje van de familie Drenth, in een groenstrook aan de Kromme Wijk. Het boerderijtje is al lang geleden gesloopt. Nu herinnert het monument aan het bijzondere verhaal van de familie Drenth en de onderduikers.


In de nabijheid is een bank met de namen van de bewoners en enige uitleg geplaatst. Middels een QR-code met een verwijzing naar deze website kan meer informatie over het monument worden opgevraagd.


bottom of page