top of page
Zoeken

Nachtelijke klezmermuziek en ontroerende onzin

Bijna 2500 mensen bezochten Synagoge Groningen in het weekend van 10 en 11 september. De synagoge was één van de zeven deelnemers aan de Groninger Museumnacht, die tussen 19.00 en 01.00 uur geopend waren. De vele jonge en internationale bezoekers konden in Synagoge Groningen de expositie bekijken, de audiotour volgen en genieten van de muziek van Klezmer&Co. De volgende dag stond in het teken van Open Monumentendag en de Europese Dag van de Joodse Cultuur. Oud-burgemeester Jacques Wallage leidde een openbaar interview met auteur en journalist Ronit Palache. Een terugblik op een enerverend weekend!

Zeven musea open tot na middernacht De zesde editie van de Groninger Museumnacht op zaterdag 10 september was een enorm succes. Ruim 3500 cultuurliefhebbers bezochten de vele tentoonstellingen, optredens en andere activiteiten bij de zeven locaties in Groningen. Bij het Groninger Museum, GRID Grafisch Museum, Storyworld en Forum Groningen, Museum aan de A (de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum), het Universiteitsmuseum, Noorderlicht in de Akerk en de Synagoge Groningen bleven de deuren tot 01.00 uur ‘s nachts open. Speciaal voor de zesde Groninger Museumnacht pakten de zeven musea flink uit met vijftien tentoonstellingen en meer dan 70 acts. Vanaf 19.00 uur kwamen ruim 3500 mensen op het uitgebreide programma met muziek, workshops, lezingen, dans, poëzie en andere performances af. Door de programmering en nachtelijke sfeer trokken veel nieuwe bezoekers naar de musea. In de Synagoge Groningen maakten bezoekers kennis met de joodse cultuur en de geschiedenis van de joodse gemeenschap. Via een audiotour was de Synagoge, de permanente expositie en de wisselexpositie van Peter Wortel te bewonderen. De gehele avond werd muzikaal omlijst door Klezmer & Co voor de echte Jiddische beleving. Ontroerende onzin: in gesprek over de joodse identiteit

Vanwege Open Monumentendag was de synagoge op zondag 11 september gratis te bezoeken. Ruim 450 mensen maakten gebruik van deze mogelijkheid. De rondleidingen in de synagoge en de Folkingestraat konden eveneens rekenen op veel belangstelling. Synagoge Groningen combineert Open Monumentendag al vele jaren met de Europese Dag van de Joodse Cultuur. Het jaarthema voor deze manifestatie was 'verjonging'. In dat kader was journalist en auteur Ronit Palache uitgenodigd om te vertellen over haar boek Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu. Voor dit boek sprak ze met ruim 100 joodse Nederlanders over de betekenis van de joodse identiteit. Palache werd geïnterviewd door oud-burgemeester van Groningen Jacques Wallage. In het levendige gesprek tussen Wallage en Palache kwamen onderwerpen als naar de sjoel gaan, feestdagen vieren, maar ook de omgang met het oorlogsverleden ter sprake. Een gesprek met reflecties, ervaringen, emoties, maar ook humor!

De activiteiten tijdens de Europese Dag van de Joodse Cultuur worden aangeboden met steun van B'nai B'rith loge Hilleel, The European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ) en The National Library of Israel.



bottom of page