Synagoge Groningen staat op donderdag 27 januari stil bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. Sinds 2005 is deze dag door de Verenigde Naties aangewezen als de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Dr. Bert Jan Flim zal in Synagoge Groningen de herdenkingslezing uitspreken, waarbij hij ingaat op de onderduik van Joodse kinderen.
Update 25/1 n.a.v. de persconferentie: de herdenkingsbijeenkomst gaat door!
Boek uw ticket via de link onderaan deze pagina.
Het kunstwerk 'Thuis' symboliseert in Synagoge Groningen de Shoah.
Flim zal ingaan op de voornaamste problemen waarmee het `kinderwerk’ – zoals de georganiseerde hulp aan Joodse kinderen werd genoemd – mee te kampen had. Terwijl er iedere dinsdag een trein vanuit Westerbork vertrok naar “Duitsland” piekerden de `kinderwerkers’ zich suf over de vraag hoe zij in de korte tijd die hen nog restte zoveel mogelijk Joodse kinderen konden onttrekken aan de greep van de bezetter. Flim schetst hoe zij er onder meer dankzij dit degelijke denkwerk, met veel ups en downs, met grote vreugde en intens verdriet, in slaagden om naar schatting 1.100 Joodse kinderen het leven te redden.
Leden van de 'Naamloze Vennootschap' (kinderwerkers) poseren en vormen zo de letters NV. Collectie B.J. Flim.
Over Bert Jan Flim
Bert Jan Flim promoveerde in 1995 op dit `kinderwerk’ en schreef er nadien twee publieksboeken over: Onder de Klok (2012) over de twee studentenverzetsgroepen die zich daarmee bezig hielden en Het grote kinderspel (2021) over de gereformeerde NV-groep waar ook zijn vader deel van uitmaakte. Sinds 2020 is hij bestuurslid van Stichting Folkingestraat Synagoge.
Donderdag 27 januari – Folkingestraat 60 te Groningen
Aanvang 15.30 uur. De synagoge is vanaf 15.00 uur geopend.
Reserveren is noodzakelijk, er is een beperkt aantal tickets beschikbaar!
Het dragen van een mondkapje is verplicht | Bij de entree dient u een geldige corona-QR-code te kunnen vertonen.
Comments