top of page
Zoeken

Het Heilige Land door de ogen van een Nederlandse fotograaf, 1921-1923.

In het kader van MENA is here, organiseert Synagoge Groningen een lezing die verzorgd wordt door prof. dr. Karène Sanchez-Summerer, hoogleraar Midden Oostenstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sanchez zal spreken over de Nederlandse fotograaf Franck Scholten (1881-1942), die in de jaren '20 van de vorige eeuw het Britse Mandaatgebied Palestina op de gevoelige plaat vastlegde. Aan de hand van Scholtens werk laat Sanchez zien hoe fotografie het politieke, culturele en economische landschap van Mandaat-Palestina veranderde.

Drietalige waarschuwing 'Bathing here is very dangerous!' op het strand nabij Tel Aviv. Foto: Franck Scholten.


Het werk van Frank Scholten is niet alleen kwantitatief groots, het is ook ongelooflijk divers, met een grote variëteit in onderwerpen. Scholten legde het leven vast van zowel religieuze als seculiere gemeenschappen, van architecturale verkenningen van dorpen die niet meer bestaan tot grote steden als Jaffa, Haifa en Jeruzalem. De jonge township Tel Aviv was pas tien jaar oud toen Scholten in Palestina aankwam. Misschien is een van de kenmerken van Scholtens verzamelde werken de grondigheid waarmee hij Palestina in beeld bracht. Zijn foto's doorkruisen de scheidslijnen tussen klassen, etniciteit en klassen. Zowel stad als platteland kon op de belangstelling van Scholten rekenen. Hij bracht mensen in beeld, zowel aan het werk als in hun vrije tijd, maar hij bracht vooral mensen in beeld in de context van hun dagelijks leven.


'Palestine illustrated' revisited. The Holy/ Promised Land at the beginning of the 1920s and historical photography | Lecture by prof. dr. Karène Sanchez-Summerer

De lezing wordt verzorgd in het Engels!

Datum/tijd: dinsdag 16 mei - 19.30 uur (Synagoge vanaf 19.00 uur geopend)

Entree: gratis!


In het tiendaagse stadsprogramma MENA is here – met theater, muziek, film, verhalen en food – wordt je uitgenodigd om de kunst en cultuur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika in al haar schoonheid te bekijken. Een samenleving met een eeuwenoude geschiedenis en een immens rijk cultuurgebied. MENA is kleurrijk en fascinerend, toegankelijk en ontroerend. De regio voelt voor sommigen ver weg; voor anderen juist heel dichtbij. MENA is here gaat ook over de aanwezigheid van de regio in Nederland. Over culturele elementen die hier naartoe werden meegenomen. Over samenleven en samen leven. Over herkenning en nieuwsgierigheid. Over verbindingen maken en bruggen bouwen. Verschillende perspectieven en werelden komen samen. MENA is onderdeel van onze samenleving. Daarmee verdient het een blijvende plek op onze podia.

bottom of page