top of page
Zoeken

Fietstocht langs herdenkingstekens - Art to Remember

In onze wisselexpositie Art without Borders gaan we in op de totstandkoming van het Joods Monument aan de Verlengde Hereweg, maar ook op de receptie van het kunstwerk. Er zijn veel meer monumenten - of moeten we zeggen kunstwerken? - die herinneren aan oorlogsslachtoffers. Op zondag 24 juli kunt u onder begeleiding van een gids een fietstocht door Groningen maken, waarbij zeven kunstwerken worden bezocht: Art to Remember.

Wist u bijvoorbeeld dat het Jozef Israëls-monument tijdens de oorlog werd vernield en uiteindelijk verwijderd? Al kort na de oorlog werd het herplaatst en fungeerde het als joods monument. Terwijl het daar in 1924 natuurlijk niet voor bedoeld was! Ruim tien jaar na de herplaatsing van het Israëls-monument, werd op het Martinikerkhof het kunstwerk Sint Joris en de Draak onthuld als zijnde het provinciale oorlogsmonument. Aardig detail, beeldhouwer Oswald Wenckebach gebruikte tien jaar eerder precies dezelfde symboliek voor het door hem ontworpen oorlogsmonument in Gouda.


De fietstocht wordt twee keer aangeboden op 24 juli om 10.30 uur en 13.00 uur.

- Reserveren is noodzakelijk. U ontvangt na reservering een bevestigingsmail met daarbij het startpunt van de fietstocht. (vermeld bij uw reservering het gewenste startmoment!)

- De tocht duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur, inclusief een pauze met koffie/thee en koek in Synagoge Groningen.

- Het traject loopt van zuid naar noord, in totaal ongeveer 6 kilometer.

- Kosten: €5,00 (incl. koffie/thee), gratis voor donateurs / < 18 jaar / stadjerspas.
Comments


bottom of page