top of page
Zoeken

De fotografische erfenis van Frank Scholten

In 1921 reisde Frank Scholten (1881-1942) naar het toenmalige Britse Mandaatgebied Palestina. Hier maakte hij meer dan 20.000 foto's. Op donderdag 10 oktober zal prof. dr. Karène Sanchez-Summerer een lezing (in het Engels) verzorgen over deze bijzondere schrijver, avonturier en fotograaf.


Frank Scholten lijkt in sommige opzichten op Jacob Israël de Haan, de journalist die twee jaar eerder naar Palestina reisde en nu centraal staat in de expositie 'A Dutch Lawrence of Arabia?'. Diverse foto's van Frank Scholten worden in deze tentoonstelling getoond. Ze illustreren wat De Haan in zijn 'feuilletons' (columns) beschrijft.


Nadat Scholten terugkeerde naar Europa, schreef hij een boek over zijn verblijf in het Midden-Oosten en illustreerde het boek met zijn eigen foto's. Zijn enorme collectie bestaande uit ongeveer 14.000 negatieven, 10.000 fotonegatieven en 67 fotoalbums werden tijdens zijn leven nooit gepubliceerd of tentoongesteld. Na zijn dood in 1942 werd de collectie ondergebracht bij het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO). Prof. dr. Karène Sanchez-Summerer is betrokken bij het project 'Mapping the Mandate'. Een groot deel van de collectie is inmiddels gedigitaliseerd. Als hoogleraar Midden-Oostenstudies is Sanchez betrokken bij de expositie 'A Dutch Lawrence of Arabia?' in Synagoge Groningen.


Lezing | 'Palestine Illustrated. The photo-legacy of Frank Scholten.'

lecture by prof. dr. Karène Sanchez-Summerer

Donderdag 10 oktober - 20.00 uur (Synagoge vanaf 19.30 uur geopend)

Synagoge Groningen, Folkingestraat 60

Gratis toegang | reserveren via reserveren@synagogegroningen.nl ovv 'Lezing 10-10'.




Comments


bottom of page