Kunnen gregoriaanse gezangen en Arabische maqams in elkaar overvloeien? Kunnen we een Jiddisch afscheidslied verbinden aan een religieuze compositie van Arvo Pärt? Kan Bach een Arabische twist krijgen? Kan er een mengvorm ontstaan die troostend is voor drie culturen? Dat kan! Op 2 november om 20.00 uur brengt Het Nederlands Bach Consort in Allerzielen | Rouw zonder grenzen de Arabische, Westerse en Joodse cultuur samen in een bijzonder concert in Synagoge Groningen.
In de muziekgeschiedenis wordt altijd onderscheid gemaakt tussen westerse en niet-westerse muziek. Op het oog twee totaal verschillende muzikale werelden. Maar bij het hanteren van deze twee begrippen wordt er zelden gesproken over de overeenkomsten of wederzijdse beïnvloeding. De westerse Middeleeuwse kerktoonladders kennen een oosters equivalent in de zogenaamde maqams. De verschillen zijn kleiner dan we denken, want in onderzoek naar oude muziek ontdekte men een wonderbaarlijke wederzijdse beïnvloeding tussen de islamitische religieuze gezangen en de gregoriaanse hymne. Er zijn voorbeelden aangetroffen die als twee druppels water op elkaar lijken. Het oudste lied dat we zingen – Lammaa Badaa Yatathannaa – komt uit de Arabische cultuur en is meer dan 1000 jaar oud!
Met medewerking van:
Vanuit deze oeroude bronnen waaieren we uit met troostrijke muziek uit de hedendaagse tijd. Maar we komen letterlijk steeds weer terug bij onze bron. Muzikaal, maar ook letterlijk door het tijdelijk stenen monument; een kunstwerk waarbij we samenkomen en kunnen herdenken.
Allerzielen is een speerpunt in de programmering van Het Nederlands Bach Consort. Het jaarlijks herdenken van dierbaren is inmiddels een mooie traditie geworden waarbij iedereen welkom is.
Met grote bezorgdheid zien we hoe de afgelopen jaren de tegenstellingen in de samenleving door ingrijpende gebeurtenissen steeds meer zijn vergroot. De groeiende onrust in de huidige wereld heeft die complexe verhoudingen nog verder op scherp gezet. Er is dan ook grote behoefte aan een geluid dat verschillen niet ontkent of verbergt, maar onderkent en benut. Dit voedt voor Het Nederlands Bach Consort de urgentie om in dit programma de verbinding te zoeken tussen de diverse culturen. Wij geloven dat het delen/vermengen van elkaars muziek en rituelen omtrent dat wat ons allemaal bindt – dood en rouw – van grote meerwaarde kan zijn.
Allerzielen 2024 - Rouw zonder grenzen
Zaterdag 2 november - 20.00 uur - synagoge open vanaf 19.15 uur
Synagoge Groningen - Folkingestraat
Tickets: regulier 30 euro | t/m 30 jaar 15 euro.
Comentarios