top of page
Zoeken

'A Dutch Lawrence of Arabia?'

Jacob Israël de Haan - Een man van tegenstellingen en tegenstand

Zomerexpositie Synagoge Groningen - 6 juni - 13 oktober 2024


Jacob Israël de Haan, een man met vele gezichten en nog meer verhalen. De zoon van een Joodse voorzanger in het Drentse Smilde schopte het tot journalist, dichter, schrijver, leraar én jurist! Hij was de auteur van Pijpelijntjes, de eerste Nederlandse autobiografische homoseksuele roman. Ondanks dat De Haan slechts 42 jaar werd, maakte hij een blijvende indruk. In 1919 vertrok hij naar Palestina, daar werd hij op 30 juni 1924 - dit jaar exact 100 jaar geleden - vermoord vanwege zijn scherpe kritiek op politiek zionisme. Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan de man die door sommigen beschouwd wordt als een Nederlandse ‘Lawrence of Arabia’.

 

Deze tentoonstelling wekt een verdwenen en vergeten wereld tot leven. U beleeft het verrassende, roerige en veelzijdige Mandaat Palestina door de ogen van Jacob Israël de Haan en de lens van zijn tijdgenoot Frank Scholten. De Haans levensverhaal wordt verteld vanuit een artistiek, historisch en politiek perspectief. Ontdek waarom De Haan voor veel mensen van betekenis was en nog altijd is.  Is hij een Nederlandse Lawrence of Arabia? U, de bezoeker, wordt uitgenodigd om uw eigen inzichten over de Jacob Israël de Haan op te doen en deze met ons te delen. De expositie is vanaf 6 juni tot en met 13 oktober te zien.


Randprogramma

21 & 23 juni - Eer de Haan

Rondom de expositie organiseert Synagoge Groningen verschillende bijzondere activiteiten. Op 21 juni en 23 juni wordt de voorstelling 'Eer de Haan' opgevoerd. 'Eer De Haan' is een muziektheatervoorstelling over het leven maar vooral werk van Jacob Israël de Haan. Een uur lang smullen van de avonturen, dromen, ambities, talenten en de wroegingen van een uiterst belangrijke Nederlander.

26 juni - 20.00 uur - Jacob Israël de Haan en de eerste homoactivisten

Deze avond verzorgen Mattias Duyves en Maurice van Lieshout een duo-lezing. Duyves zal spreken over Jacob Israël de Haan als de eerste militante homoactivist van Nederland die tussen 1904 en 1924 in zijn proza en poëzie een complete metamorfose doormaakte. Van Lieshout spreekt over andere homoactivisten in De Haans tijd in het Nederlandse Wetenschappelijke Humanitaire Komité uit 1911, onder wie Arnold Aletrino. Lieden die heel wat met elkaar te stellen hadden...

En verder...

Tijdens de expositieperiode worden op enkele momenten thema-rondleidingen aangeboden. In september/oktober worden lezingen aangeboden over onder andere Frank Scholten en andere Nederlandse reizigers in het 'Heilige Land', tijdgenoten van Jacob Israël de Haan.


Deze expositie is een samenwerking van de Synagoge Groningen en de afdeling Midden-Oosten Studies van de Rijksuniversiteit Groningen. Zonder het Aanmoedigingsfonds voor Public Engagement van de RUG was dit niet mogelijk geweest. Het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) stelde de omvangrijke collectie foto’s van Frank Scholten ter beschikking.

Commenti


bottom of page