top of page
Zoeken

‘Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen’

Terugblik op de Holocaustherdenking met Ronald Leopold


Op zondagmiddag 28 januari 2024 werd in Synagoge Groningen de Holocaust herdacht. Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, verzorgde de herdenkingslezing.


Ronald Leopold, met op de achtergrond de foto's van Anne Frank en Benjamin Jacobs.


(...) “Om een toekomst te bouwen moet je het verleden kennen”, zo vatte Otto Frank zijn missie samen. Daarvoor heeft hij zich tot aan zijn dood in 1980 ingezet. Een jaar voor zijn dood maakte hij in een kranteninterview nog eens duidelijk wat dat in zijn ogen betekende: een bezoek aan het Anne Frank Huis moet meer zijn dan herdenken wat daar in de oorlog is gebeurd. Het moet de bezoeker ook aanzetten om in actie te komen tegen antisemitisme, racisme en discriminatie. In die geest werkt de Anne Frank Stichting nog steeds, in het museum en meer nog daarbuiten met honderden educatieve projecten die we ieder jaar, in Nederland en in het buitenland, voor en met jongeren uitvoeren.
Zo leidt zien tot gedenken en leidt gedenken tot doen, ook als de lege plekken uit het verleden zich aan ons gezichtsveld onttrekken. We houden Anne Frank van het Merwedeplein in Amsterdam en Benjamin Jacobs uit de Brugstraat hier in Groningen in herinnering, net als Mozes Cohen die het niet gegeven was om thuis aan de Bosweg in Leek, het dorp waar ik ben opgegroeid, te sterven." (...)

 De volledige lezing is door Ronald Leopold ter beschikking gesteld en kan hier gelezen worden.


Toespraak Ronald Leopold - Synagoge Groningen 280124
.pdf
Download PDF • 224KB

コメント


bottom of page