top of page
Zoeken

Voel de Sjoel: Synagoge Groningen toegankelijker voor blinden en slechtzienden

Onder de titel Voel de Sjoel wordt op 25 september in Synagoge Groningen een rondleiding gegeven die speciaal gericht is op blinden en slechtzienden. Tijdens deze rondleiding zijn zowel de tijdelijke expositie Impressies van Israël als de vaste expositie van de synagoge extra toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Synagoge Groningen wil met Voel de Sjoel de synagoge meer toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden.

Het project Voel de Sjoel wordt ontwikkeld in samenwerking met de Oogvereniging regio Groningen. Het idee ontstond naar aanleiding van de expositie Impressies van Israël van kunstenaar Peter Wortel die nog tot 9 oktober te zien is. De expositie is de weerslag van een reis die Wortel naar Israël maakte samen met zijn blinde zoon Jaap. De werken op de expositie vertellen en verbeelden de manier waarop Jaap Israël ervoer zonder het land te kunnen zien.


Dit bracht Synagoge Groningen op het idee om ook blinde en slechtziende bezoekers bij de expositie te betrekken. Met hulp van bestuursleden Joost Kuin en Elisabeth Smelik van Oogvereniging Groningen werd een programma ontwikkeld dat op 25 september onder de titel Voel de Sjoel wordt uitgevoerd. Voor het programma werden QR codes, brailleteksten en ingesproken toelichtingen ontwikkeld door Dedicon, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het waarneembaar maken van tekst en beeld voor mensen met een visuele beperking of dyslexie.

Programma

Voel de Sjoel begint met een inleiding door Peter en Jaap Wortel. Daarna begint de rondleiding door de expositie waarbij de deelnemers driedimensionale werken (wandreliëfs) van Peter Wortel met de handen mogen voelen. Daarvoor worden speciale handschoenen beschikbaar gesteld. Ook kunnen ze via QR codes luisteren naar toelichtingen bij dertig houtsneden van Wortel waarna ze aan bijbehorende joodse objecten in de synagoge kunnen voelen. Onder meer kunnen ze na het horen van informatie over een houtsnede die over de Hebreeuwse taal gaat, voelen aan een kleed waarop Hebreeuwse letters geborduurd staan. Zo maken de deelnemers niet alleen kennis met het werk van Peter Wortel, maar ontdekken ze ook diverse aspecten van het jodendom.


Blijvend toegankelijk voor blinden en slechtzienden Ook na 25 september, tot de afsluiting op 9 oktober, is de expositie Impressies van Israël van Peter Wortel extra toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De QR-codes waarmee audiobestanden met teksten over de kunstwerken kunnen worden beluisterd, blijven in de synagoge beschikbaar. Ook is informatie in braille beschikbaar en kunnen de wandreliëfs met de handen gevoeld worden.

Voel in Sjoel is een belangrijke stap in het toegankelijker maken van Synagoge Groningen voor blinden en slechtzienden, inclusief de permanente expositie. Dit project is mogelijk gemaakt met steun van het Themafonds Erfgoedvrijwilligers van het Prins Bernard Cultuurfonds.


Voel de sjoel! Een kennismaking met joods Groningen voor blinden en slechtzienden 25 september 2022, 15.00 uur. Synagoge Groningen, Folkingestraat 60.


Programma 15:00 Inloop met koffie/thee 15:30 Introductie door Peter en Jaap Wortel 15:50 Rondleiding in de synagoge en de expositie 17:00 Evaluatie met drankje


Hulphonden zijn in de synagoge toegestaan. Begeleiders krijgen gratis entree. De synagoge beschikt over een mindervalidentoilet en een drempelloze ingang (Nieuwstad 28, dit is om de hoek van de hoofdingang).

Opgave deelnemers en begeleiders via Oogvereniging: groningen@oogvereniging.nl Kosten deelname € 2,- p.p. (begeleiders gratis) Synagoge Groningen is op 25 september gewoon open voor andere bezoekers maar vanaf 15.00 uur worden er geen andere rondleidingen meer verzorgd.

Comments


bottom of page