top of page
Zoeken

Verbeeld verleden in de Folkingestraat weer compleet

In 1997 werden in opdracht van de Gemeente Groningen vijf kunstwerken in de publieke ruimte onthuld, ter herinnering aan de Joodse bewoners van de Folkingestraat. Gezamenlijk noemen we deze vijf werken ‘Verbeeld verleden’. Eén van deze kunstwerken is gerealiseerd door Allie van Altena. Het bestaat uit een drietal foto’s, gemaakt aan het begin van de 20e eeuw, geplaatst op een emaillebord, besprenkeld met confetti. Eén van de drie borden is al sinds 2008 niet meer te zien; zoekgeraakt na een renovatie. Op 31 augustus aanstaande wordt dit ontbrekende werk opnieuw geplaatst.

Het initiatief voor de herplaatsing komt van Willem Lammers. Hij is vrijwilliger in de synagoge en verzorgt bijna wekelijks rondleidingen in de Folkingestraat, de voormalige joodse buurt van Groningen. Lammers nam contact op met burgemeester Schuiling en vertelde het verhaal van het reeds lang verdwenen kunstwerk van Allie van Altena. Mede dankzij de burgemeester en de medewerkers van Kunstpunt Groningen die de kunst in de openbare ruimte in de gemeente beheren, kreeg Allie van Altena de opdracht om zijn werk opnieuw te maken. Tijdens de bijeenkomst in de synagoge, zullen de burgemeester, Allie van Altena en Willem Lammers enkele gedachten delen. Singer-songwriter George M. Welling zorgt voor muziek.


De Bollyband op Koninginnedag

De datum is niet zo maar gekozen. De foto die Van Altena in 1997 – en nu opnieuw – gebruikte is namelijk genomen op 31 augustus, toentertijd Koninginnedag, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Deze feestdag werd met name in de joodse buurt uitbundig gevierd. Op de foto zien we de Bollyband, de leden van de muzikale familie Bollegraaf uit de Folkingestraat. Na de oorlog was er slechts enkele overlevenden van deze en andere joodse families in Groningen. Wat ons restte waren de zwart-wit foto’s als stille getuigen. Van Altena besprenkelde drie zwart-wit foto’s met confetti, om juist de levendigheid en feestelijkheid van het verdwenen joodse leven te benadrukken.

De bijeenkomst begint op 31 augustus om 13.30 uur in Synagoge Groningen en is toegankelijk voor alle belangstellenden. Aanmelden is noodzakelijk, dat kan via reserveren@synagogegroningen.nl ovv ‘Verbeeld verleden’.


Vanwege deze bijeenkomst kan de synagoge op 31 augustus vanaf 15.00 uur weer bezichtigd worden.


Comments


bottom of page