top of page
Zoeken

Veertig jaar Klezmer met Jaap Mulder

Jaap Mulder is één van de pioniers die ‘de klezmer’ naar Nederland heeft gehaald. Meer dan dertig jaar was hij klarinettist, frontman en artistiek leider van Nederlands eerste professionele klezmerband 'Di Gojim'. Hij bespeelde alle theaters en reisde af naar vele internationale festivals. Jaap werkte samen met tekstschrijvers als Robert Long en Ivo de Wijs, met regisseurs als Frans Weisz en Fred Florusse en collega’s als Frank London, Shura Lipovsky en Bente Kahan. Jaap zit inmiddels veertig jaar in het vak, en viert dit op donderdagavond 11 april met een muzikale voorstellig in Synagoge Groningen.

 

Jaap blikt in deze solovoorstelling terug op het begin van zijn carrière. Het muzikale avontuur had een vliegende start toen hij in 1988 medeoprichter was van de formatie Di Gojim. De klezmerband kreeg direct veel aandacht vanuit de media en culturele sector. Kranten-interviews, optredens voor nationale omroeporganisaties en concerten in alle (middel)grote theaters van Nederland. Ook het buitenland was geïnteresseerd en dus reisde de band naar vele internationale festivals. New York, Istanbul, Paris, Berlin, Mexico City, Bogota, Budapest, Madrid, Barcelona; ieder jaar een buitenlandse tournee. Jaap bleef zich al die jaren ontwikkelen als klezmer-muzikant en kon zich naar verloop van tijd scharen bij de top van Europa. Tot 2022 bleef Jaap frontman en artistiek leider van Di Gojim en koos daarna zijn eigen weg met Hejre Kati - Balkan Klezmer band.

 

‘Klezmer' is meer dan dat, men kan de muziek niet met ‘nesjomme’ spelen als het verhaal achter de muziek niet bekend is. De kennis van de geschiedenis, de tradities, het cultureel erfgoed, is minstens zo belangrijk. En zo ontpopte Jaap Mulder zich tevens tot verhalenverteller, gastspreker en heeft hij een aantal televisie-documentaires mogen maken. In de voorstelling rijgt Jaap spelenderwijs anekdotes en herinneringen aan Jiddische liederen en klezmer-muziek. Tijdens de premiere in een uitverkochte synagoge in Delft bleef het publiek ademloos aan zijn lippen hangen. Voor velen tevens een feest der herkenning. Jaap wordt begeleid door zijn zoon Ruben op piano.


Veertig jaar klezmer met Jaap Mulder - Een muzikale voorstelling

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60

Datum & Tijd: donderdag 11 april 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur

Tickets: €17,50 (incl. koffie/thee) | reserveren is niet mogelijk, tickets worden bij de deur verkocht


Foto: Patrick Meijboom Fotografie

Comments


bottom of page