top of page
Zoeken

Joods erfgoed in Kapiteinshuis Nieuwe Pekela

Op zondag 20 juni werd in Museum het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela een nieuwe expositie geopend met de titel: Simchat Thora - Vreugde der Wet. Joods erfgoed en zilverschatten uit Pekela. Aanleiding voor deze expositie vormde de recente aankoop van het originele thoraschild van de Joodse gemeente in Pekela.

Thoraschild

Het thoraschild werd in 1905 gemaakt door de zilversmeden R. van Duinen en J. van Weering in Groningen, in opdracht van de vrouwenvereniging Bigdei Koudesh. In het daaropvolgende jaar schonk de vrouwenvereniging het sieraad aan hun synagoge in Oude Pekela. Na de oorlog kwam het thoraschild via Amsterdam uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. Hier werd het in 2021 geveild en met steun van vele subsidiënten kon het thoraschild verworven worden voor Museum Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela. Hier staat het de komende maanden centraal in een expositie waarin veel aandacht is voor joods ritueel zilverwerk.


Gemieloeth Chasadiem Kabraniem

Synagoge Groningen stelde voor deze expositie een bruikleen beschikbaar, te weten een statutenboekje van de 'pieuse Israëlietische vereeniging Gemieloeth Chasadiem Kabraniem'. In het in 1907 gedrukte boekje lezen we de rechten en plichten van de leden van deze begrafenisvereniging.

Thoraschild met op de voorgrond het statutenboekje. Aan de gevel van het museum prijkt een gedicht van Saul van Messel, die in het nabijgelegen Winschoten opgroeide.


Bezoekinformatie: www.kapiteinshuis.nl | Ds. S. Tjadenstraat c 96 te Nieuwe Pekela


コメント


bottom of page