top of page
Zoeken

Presentatie van 'De Ziel van Catharina'

In De ziel van Catharina gaan zoon Harry en kleindochter Judith op zoek naar hun (groot)moeder Catharina. De verhalen die uit deze zoektocht voortkomen, zijn geweven in het aangrijpende verhaal van Catharina’s onderduikperiode. ‘Samen laten ze zien dat onze joodse ziel diep in ons verankerd zit,’ aldus Judith en Harry. Op zondag 4 februari presenteren Harry Smit en zijn dochter Judith Boekel Smit het boek De ziel van Catharina. De presentatie begint om 15.00 uur in de synagoge in Groningen. 


Heel lang heeft Catharina gezwegen. Ze kon er niet over praten. Het verhaal van haar leven was te gecompliceerd en ze wilde haar kinderen en kleinkinderen er niet mee belasten. Tegelijk woedde het in haar binnenste, een ongelooflijk verhaal. Ze was op 15-jarige leeftijd in 1942 ondergedoken. Ternauwernood ontkwam ze als joods meisje aan de eerste razzia’s. En dat niet alleen. Ze moest een ander mens worden. Telkens weer moest ze zich aanpassen. Zo kwam ze ook in aanraking met de kerk en het christelijk geloof. En dat had ingrijpende gevolgen voor de rest van haar leven.

 

Moed en doorzettingsvermogen

In De ziel van Catharina gaan zoon Harry en kleindochter Judith op zoek naar die gevolgen, niet alleen bij Catharina, ook bij haar kinderen, kleinkinderen en zelfs haar achterkleinkinderen. De verhalen die uit deze zoektocht voortkomen, zijn ‘geweven’ in het aangrijpende verhaal van Catharina’s onderduikperiode. ‘Samen laten ze zien dat onze joodse ziel diep in ons verankerd zit,’ aldus Judith en Harry. ‘Elke dag zijn wij ons ervan bewust dat ons bestaan niet vanzelfsprekend is. Zonder Catharina’s moed en doorzettingsvermogen waren wij er niet geweest. Dit besef zit diep in ons. Niet alleen door de littekens van de oorlog die we met onze geboortes hebben meekregen. Ook door het bloed dat vol passie en levenslust door onze aderen stroomt. Het is onze joodse ziel.’

 

Over Harry Smit en Judith Boekel

Harry is theoloog en emeritus predikant. Hij heeft een joodse moeder en een christelijke vader. Al tientallen jaren verdiept hij zich in de joodse traditie, in het bijzonder in de Talmoed, na van jongs af aan opgevoed te zijn in de gereformeerde kerk.

Judith Boekel Smit is communicatieadviseur en studeerde af aan de Rijksuniversiteit in Groningen met een Master in Interculturele Communicatiewetenschappen. Ze groeide op in het Groningse platteland en woonde tot 2019 in het noorden. Ze werd opgevoegd door twee gereformeerde predikanten, maar was altijd op zoek naar haar joodse wortels. Inmiddels is ze begonnen met haar gioer en gaat ze regelmatig naar de liberale sjoel in Utrecht.


Boekpresentatie 'De ziel van Catharina' - 4 februari 2024

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60

Tijd: 15.00 uur; inloop vanaf 14.30 uur

Entree & Reserveren: Gratis toegang, reserveren is noodzakelijk: stuur uw bericht ovv 'Boekpresentatie 04-02-24' naar reserveren@synagogegroningen.nl.

Comentarios


bottom of page