top of page
Zoeken

Presentatie 'De kibboetsdochter'

Zondag 10 december wordt in Synagoge Groningen het nieuwste boek van Tsafrira Levy gepresenteerd: De kibboetsdochter. In het boek volgt de lezer de geschiedenis van vier Joodse generaties (1892-1976), die in verschillende landen, steden en dorpen hebben gewoond, waaronder twee kibboetsim. De presentatie begint om 14.30 uur, aanmelden is noodzakelijk!


Blijven of vertrekken

Naast authentieke historische feiten maakt Levy gebruik van fictieve elementen, die hun verhaal verlevendigen en invoelbaar maken. De ervaringen en dilemma’s van de kibboetsdochter in de vierde generatie zijn voor de meeste Nederlandse lezers nieuw en af en toe schokkend. Een rode lijn in het verhaal is de keus die alle hoofdpersonen om verschillende redenen moeten maken: blijven wonen waar ze wonen of vertrekken. Dat dilemma heeft ook het leven van hun verre voorouders medebepaald en de tragische actualiteit van dit moment roept het helaas weer op bij de volgende generatie, die in deze roman nog niet geboren is. Je kunt De kibboetsdochter ook lezen als microgeschiedenis, die de macrogeschiedenis van de twintigste eeuw weerspiegelt in ons deel van de wereld. Zo worden meer lijnen en lussen herkenbaar, zoals de verschuivingen in de maatschappelijke positie van vrouwen en in geloof, ideologie en opvoedingsstijlen.


Over de auteur

Tsafrira Levy is als kibboetsdochter geboren en opgegroeid in Israël. Vanaf haar 25e woont ze in Groningen en vanaf 1997 publiceert ze in verschillende literaire genres in het Nederlands. Ze heeft ook enkele vertalingen vanuit het Hebreeuws op haar naam. De kibboetsdochter is haar vierde roman bij Uitgeverij Elikser. Voor meer informatie: www.tsafriralevy.nl


Boekpresentatie

Datum: Zondag 10 december 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60.

Gratis entree, aanmelden (noodzakelijk) via reserveren@synagogegroningen.nl.Comments


bottom of page