top of page
Zoeken

Ontroerende onzin. In gesprek over de joodse identiteit met journalist Ronit Palache

Op zondagmiddag 11 september gaat oud-burgemeester van Groningen Jacques Wallage in gesprek met journalist en auteur Ronit Palache. Het interactieve interview vindt plaats in Synagoge Groningen ter gelegenheid van de Europese Dag van de Joodse cultuur, dat dit jaar het thema ‘verjonging’ heeft. Wallage zal Palache interviewen vanwege haar in 2016 verschenen boek Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu. Voor dit boek sprak Palache met ruim honderd Nederlandse joden van drie generaties.

Het interview vindt plaats in een interactieve setting, waarbij bezoekers kunnen toehoren, participeren en vragen aan Ronit Palache voorleggen. Wat betekent het joods zijn vandaag de dag? Erbij horen, herkenning voelen, strijd leveren, een gedeeld verleden hebben? De complexiteit en de vele discussies komen in het boek en ook in het gesprek met Palache aan de orde.


‘Hoe veelvormig de verhalen ook zijn, veel gevoelens worden gedeeld. Dat je ‘joden onder elkaar’ niets hoeft uit te leggen bijvoorbeeld, was een veelgehoorde zin. Wat daar dan precies mee bedoeld werd, bleef veelal gissen, ook voor de geïnterviewden zelf.’ Ronit Palache in Ontroerende onzin.

Ronit Palache (1984) studeerde journalistiek en werkte als journalist bij Weekblad Elsevier. Ze deed redactie voor het radioprogramma Šimek ’s Nachts en werkte tien jaar in de literaire wereld bij Uitgeverij Prometheus waar ze leiding gaf aan de publiciteitsafdeling, redacteur was en Foreign Rights Manager. Palache publiceerde drie boeken, waarvan twee bloemlezingen: Ontroerende Onzin, de joodse identiteit in het Nederland van nu (2016, Uitgeverij Prometheus), Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, een bloemlezing van het werk van journalist Ischa Meijer in de prestigieuze Privé-domeinreeks van de Arbeiderspers (2020) en Bange mensen stellen geen vragen (Arbeiderspers 2020).


Jacques Wallage (1946) is een telg uit een joods-Groningse middenstandsfamilie. Hij studeerde sociologie en planologie. Wallage was onder andere lid van de Tweede Kamer, staatssecretaris van onderwijs en van 1998 tot 2009 burgemeester van Groningen.


Ontroerende onzin. In gesprek over de joodse identiteit met journalist Ronit Palache

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 te Groningen

Datum/Tijd: Zondag 11 september – 15.00 uur

(de Synagoge is vanaf 12.00 uur geopend: gratis toegang, uw donatie wordt zeer op prijs gesteld)

Entree/tickets: Gratis entree, u hoeft geen tickets reserveren!


De activiteiten tijdens de Europese Dag van de Joodse Cultuur worden aangeboden met steun van B'nai B'rith loge Hilleel, The European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ) en The National Library of Israel.Comments


bottom of page