top of page
Zoeken

Nu te zien: Rendez Vous met Jip Wijngaarden

Op vrijdag 16 juni werd de zomerexpositie van Synagoge Groningen geopend: Rendez Vous met Jip Wijngaarden. Het is voor Synagoge Groningen een weerzien na tien jaar met de in Frankrijk woonachtige kunstenares. Arjen Lont, honorair consul van Israël voor de noordelijke provincies, opende de expositie die nog tot en met 8 oktober te zien is.

Vele belangstellenden kwamen op deze warme middag naar de openingsbijeenkomst. Het was dan ook een heuse Rendez Vous, een ontmoeting van vrienden, bekenden en collega's, omringd door de veelkleurige schilderijen van Jip Wijngaarden. Namens Synagoge Groningen heette directeur Geert Volders de aanwezigen welkom. Daarna verzorgde Arjen Lont een openingstoespraak. Lont memoreerde het bezoek dat hij een jaar geleden bracht aan Synagoge Groningen in gezelschap van ambassadeur Modi Ephraïm. De ambassadeur en de honorair consul toonden zich onder de indruk van de permanente expositie en het grote educatieve belang van Synagoge Groningen. Hier kan iedereen kennis nemen van de geschiedenis van joden in Groningen en van de veelkleurigheid van de joodse cultuur. En dat laatste zien we ook terug in het werk van Jip Wijngaarden.


Wijngaarden (Amsterdam 1964), groeide op in Ermelo. In de jaren '80 werd ze bekend vanwege haar vertolking van Anne Frank in de voorstelling Het dagboek van Anne Frank, waarin zij samen met o.a. Jeroen Krabbé speelde. Vanaf de jaren '90 richtte Jip zich vooral op de schilderkunst. Ze toonde haar werk in 2004 voor het eerst in Synagoge Groningen, daarna volgden hier nog twee exposities in 2009 en 2013. Tijdens de openingsbijeenkomst gaf Jip een toelichting op enkele van haar werken. De Bijbel en Israël zijn belangrijke thema's in haar werken. Met haar kunstwerken wil Jip mensen laten reflecteren en in gesprek laten komen. "Ik houd van de sfeer in de synagoge, die past ook goed bij mijn werken, bij mijn thema's."

bottom of page