Matzes en bloem – lezing door culinair-historicus Hélène Jawhara Piñer
- Synagoge

- 7 uur geleden
- 2 minuten om te lezen
Op woensdagavond 28 januari organiseert Synagoge Groningen een lezing door de gerenommeerde culinair-historicus dr. Hélène Jawhara Piñer. In haar lezing zal zij ingaan op haar boek Matzah and Flour (2024). “Eten is herinneren”, stelt de auteur, die ook werkzaam is als docent en chef-kok. Jawhara Piñer neemt ons mee in de geschiedenis van de Sefardische joden en we zullen de centrale rol van matzes en bloem in de Sefardische keuken verkennen.
Maak een reis door eeuwen van traditie, waarin bloem, afkomstig van verschillende granen zoals kikkererwten, maïs en gerst, verweven is met culturele verhalen en religieuze gebruiken. Duik in de symboliek van matzes, van de oorsprong in het Bijbelse verhaal van de Exodus tot de belichaming van veerkracht en identiteit. Elk van de zorgvuldig samengestelde recepten in dit kookboek getuigt van de transformerende kracht van meel in het Sefardische culinaire erfgoed. Van hartige delicatessen tot zoete lekkernijen, deze tijdloze smaken hebben Sefardische families door de geschiedenis heen ondersteund. Matzah and Flour is een ode aan traditie, geschiedenis en de blijvende erfenis van de Sefardische joodse keuken.
Hélène Jawhara Piñer is doctor in de middeleeuwse geschiedenis, voedselgeschiedenis en Sefardisch chef-kok. Ze heeft lezingen gegeven aan de universiteiten van Yale, Berkeley, Bar Ilan, UCLA, de Universiteit van Pennsylvania en andere prestigieuze universiteiten in de wereld. Ze presenteerde een van de populairste sessies van het Great Big Jewish Food Fest. Ze publiceerde artikelen in The Forward, Table Magazine, Hadassah, Tablet Magazine en Moment Magazine. Ze werd bekroond met de Broome and Allen Fellowship van de American Sephardi Federation (ASF) (2018) en de David Gitlitz-prijs voor opkomende wetenschappers van de Society for Crypto-Judaic Studies (2021). Hélène Jawhara Piñer was de Sefardische chef-kok van het maandelijkse culinaire programma “Sefardische culinaire geschiedenis met chef-kok en wetenschapper Hélène Jawhara Piñer”, georganiseerd door de ASF.
Matzah & Flour – lezing door Hélène Jawhara Piñer (lezing in het Engels)
Woensdag 28 januari – 19.15 uur (inloop om 19.00 uur)
Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
Entree: €5,- | donateurs Synagoge & studenten: gratis | Reserveren onder vermelding van “Matzah & Flour” via reserveren@synagogegroningen.nl









