top of page
Zoeken

Lichtceremonie met ‘Portretten van Verlichting’

Op zondag 18 december organiseert het Platform Religie en Levensbeschouwing een Lichtceremonie in Synagoge Groningen. Tijdens deze ceremonie wordt de expositie ‘Portretten van Verlichting’ geopend, waarin kunstenaar Ron Glasbeek verschillende (religieuze) lichtbronnen heeft geportretteerd.

De lichtceremonie is ontleend aan een ritueel van het Universeel Soefisme, waarbij voor de zes grootste godsdiensten een kaars wordt aangestoken, aangevuld met een zevende kaars voor ‘allen die in tijden van duisternis het licht brandende hebben gehouden’. Het licht zal in deze ceremonie ook aan de bezoekers worden doorgegeven. Naast het ritueel zullen er beschouwingen worden gedeeld vanuit verschillende religies over het thema licht en verlichting. De Lichtceremonie wordt dit jaar gecombineerd met de opening van de tentoonstelling ‘Portretten van Verlichting’. Glasbeek (1952) is werkzaam in Groningen als beeldend kunstenaar en muzikant.


“Het was donker en ongezellig in m'n atelier tegen de Kerst eind 2020 en coronatijd. Toch maar de TL's aan? Een antieke kandelaar met kaars die mijn ouders lang geleden beurtelings begeleide tijdens de rouwdienst, stond op onze slaapkamer. Ik haalde hem van boven, nam hem mee naar het atelier en stak de kaars voor het eerst weer eens aan.”; aldus Glasbeek. Het bleef niet bij die ene kaars, want Glasbeek maakte een serie schilderijen en dit resulteerde in ‘Portretten van Verlichting’.


Lichtceremonie

Datum & tijd: Zondag 18 december om 16.00 uur, vanaf 15.30 uur inloop met koffie/thee

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 te Groningen

Entree: Gratis, aanmelden is niet nodig


Over het Platform Religie en Levensbeschouwing

Platform Religie en Levensbeschouwing is in 2002 opgericht om in Groningen onderlinge samenwerking, respect en solidariteit te bevorderen tussen verschillende religieuze en levensbeschouwelijke groeperingen, maar ook tussen de burgers in het algemeen.

Comments


bottom of page