top of page
Zoeken

Kristallnachtherdenking met holocaustoverlevende Albrecht Weinberg

De Kristallnacht Herdenkingslezing in Groningen wordt op zondagmiddag 6 november gehouden door de 97-jarige holocaustoverlevende Albrecht Weinberg uit Leer (Duitsland). Aan de lezing gaat de gebruikelijke stille tocht vooraf, dit jaar van het Harmonieplein naar de synagoge aan de Folkingestraat waar de lezing wordt gehouden. Naast de lezing van Weinberg treedt het Balkankoor Turmac op en dragen leerlingen van het Werkman Stadslyceum zelfgemaakte gedichten over de Kristallnacht voor.


De herdenkingslezing is inmiddels volgeboekt! Een opname wordt later beschikbaar gesteld.

De lezing wordt dit jaar in tegenstelling tot voorgaande jaren gehouden in de vorm van een interview omdat Albrecht Weinberg door zijn zeer hoge leeftijd over een zeer beperkt gezichtsvermogen beschikt. Hij wordt geïnterviewd door dr. Peter Groenewold, voormalig docent Duitslandstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bijzonder is dat Groenewold geboren en opgegroeid is in Weinbergs woonplaats Leer.


Holocaustoverlevende

Albrecht Weinberg (1925) maakte op 9 november 1938 als dertienjarige bewust de Kristallnacht mee. Hij groeide op in een joods gezin in Rhauderfehn in Oost-Friesland, vlakbij Leer. In 1939 werd hij veroordeeld tot dwangarbeid. In 1943 werd hij met zijn broer en zus naar Auschwitz gedeporteerd. Zijn ouders waren daar al vermoord. Kort voor het einde van de oorlog kwam hij in Bergen-Belsen terecht. Daar werd hij in april 1945 bevrijd. Weinberg emigreerde na de oorlog naar New York waar hij op Broadway slager werd. Sinds zijn terugkomst naar Duitsland in 2011 zet hij zich in tegen antisemitisme, onder meer door op scholen te vertellen over zijn leven. Vorig jaar werd het Albrecht Weinberg Gymnasium in Rhauderfehn naar de holocaustoverlevende genoemd.Koor en gedichten

Op het programma van de Kristallnachtherdenking staat ook een optreden van balkankoor Turmac uit Groningen onder leiding van dirigente Helga Kruse. Het koor zingt Oost-Europese liederen met een Jiddische oorsprong. Leerlingen van het Werkman Stadslyceum dragen gedichten voor die zij in het kader van een speciaal schoolproject hebben geschreven. Daarbij lieten zij zich inspireren door de gebeurtenissen tijdens de Kristallnacht. Marjolijn Mellema en Carla da Silva verzorgen eveneens een muzikale bijdrage. Het programma wordt deze middag gepresenteerd door Geert Pruiksma.


PROGRAMMA ZONDAG 6 NOVEMBER

Stille Tocht van Harmonieplein naar Synagoge

Aanvang: 14.00 uur

Locatie: Harmonieplein


Kristallnacht Herdenkingslezing

Aanvang: 14.30 uur, deur open vanaf 14.15 uur

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 Reserveren is vereist! (Update 31 okt: volgeboekt!)


In het kader van het randprogramma van de Kristallnachtherdenking in Groningen wordt op 10 november een lezing gegeven door Pieter van Os, georganiseerd door boekhandel Godert Walter. Journalist en schrijver Pieter van Os spreekt in het gebouw van Kunstlievend Genootschap Pictura over zijn boek Liever dier dan mens, een overlevingsverhaal dat draait rond waarheid, leugen, herinnering en vooral identiteit. Centraal in het boek staat Mala Rivka Kizel, een joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau.


Plaats: Kunstlievend Genootschap Pictura, Sint Walburgstraat 1, 9712 HX Groningen.

Aanvang: Donderdag 10 november - 20.00 uur (inloop 19.30 uur)

Toegang: € 5,00 (studenten € 3,50), inclusief een kopje koffie

Reserveren gewenst: in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

Comments


bottom of page