top of page
Zoeken

Iedereen Welkom!? - 11 & 12 september 2021

Op zaterdag 11 september wordt de jaarlijkse Open Monumentendag georganiseerd. Het thema is dit jaar 'Iedereen welkom!'. Zondag 12 september is de Europese Dag van het Joodse Cultureel Erfgoed en deze dag heeft als onderwerp 'dialoog'. Beide evenementen worden gecombineerd in Synagoge Groningen door bezoekers in dit weekend uit te nodigen om kennis te maken met onze vernieuwde synagoge, maar bovenal met het verhaal van de joodse gemeenschap in Groningen.

Iedereen welkom!?

Synagoge Groningen geeft in een rondleiding in de vroegere Joodse buurt uiting aan het thema ‘Iedereen welkom!’. We plaatsen er ook een vraagteken achter… Iedereen Welkom!?, want de geschiedenis leert ons dat Joden niet altijd welkom waren in Groningen. Dit komt ook tot uiting in de gloednieuwe permanente expositie in de synagoge. Hier kun je met de gidsen in gesprek gaan over de tradities, geloofsbeleving en de geschiedenis. Vragen stellen leidt tot dialoog en dat is het thema tijdens de Europese Dag van het Joodse Cultureel Erfgoed. Daarom combineert Synagoge Groningen beide events om zoveel mogelijk mensen in dit weekend kennis te laten nemen van het bijzondere verhaal!


Het is noodzakelijk om uw bezoek of deelname aan een rondleiding te plannen door een gratis ticket te bestellen via onze ticketservice!


Zaterdag 11 september - Wandeling Joodse buurt - 13.00 en 14.30 uur - REEDS VOLGEBOEKT!

Op zaterdagmiddag 11 september kun je meewandelen met een gids door de vroegere Joodse buurt van Groningen. In de Folkingestraat, Nieuwstad en Schoolholm hoor je over de vroegere Joodse bewoners. Tegelijkertijd zie je de kunstwerken waarmee het typische karakter van deze buurt vandaag de dag verbeeld wordt. Dat Joden gedurende de afgelopen eeuwen niet altijd welkom waren in Groningen, wordt tijdens deze wandeling heel erg duidelijk.

De rondleiding in de voormalige joodse buurt begint om 13.00 en een tweede tour begint om 14.30 uur, startpunt voor de synagoge. De synagoge is op zaterdag gesloten.


Zondag 12 september - Rondleidingen en bezichtiging Synagoge - 13.00-17.00 & 19.00-21.00 uur

115 Jaar geleden werd de synagoge van Groningen geopend. Nu is er in het gebouw een gloednieuwe permanente expositie te zien. Je maakt hier kennis met het jodendom: tradities, geloof, feestdagen, maar ook de lokale geschiedenis. Ieder heel uur wordt een rondleiding aangeboden waarbij je ook het gewijde deel van de synagoge bezoekt, de plaats waar de diensten worden gehouden. Ook kun je een tijdelijke expositie bezoeken waarin je kennis maakt met het werk van industrial designer Piet Cohen.


Check ook de andere Open Monumenten in de gemeente Groningen of ontdek de andere deelnemende locaties aan de Europese Dag van het Joodse Cultureel Erfgoed, waaronder onze partners in Zuidlaren en Winsum.

De gratis tickets en rondleidingen worden aangeboden met steun van B'nai B'rith loge Hilleel en The European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ).


Comentarios


bottom of page