top of page
Zoeken

Holocaustherdenking met Ronald Leopold

“Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen”


Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijd. Op deze datum wordt al vele jaren wereldwijd de Holocaust herdacht. Daarom wordt op zondag 28 januari in Synagoge Groningen een herdenkingslezing verzorgd door Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting. Leopold heeft zijn lezing de titel “Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen” gegeven.


De herdenkingslezing in Synagoge Groningen rondom de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust werd in voorgaande jaren verzorgd door Ron van Hasselt (2020), Bert Jan Flim (2022) en Astrid Sy (2023). In 2024 zal de lezing verzorgd worden door een oud-inwoner van de stad Groningen. Ronald Leopold werd in 1960 geboren in Groningen. Van 1978 tot 1985 studeerde hij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en tijdens zijn studie woonde hij twee jaar in Boedapest, waar hij zijn vrouw ontmoette. Sinds 1985 woont hij samen met zijn vrouw en dochter in Amsterdam. Na zijn studie bekleedde hij diverse functies bij het Algemeen Pensioenfonds voor Ambtenaren, waar hij zich onder meer bezighield met de uitvoering van wetgeving ten aanzien van oorlogsslachtoffers. In 1990 stapte hij over naar de Pensioen- en Uitkeringsraad, die hij vanaf 2006 leidde. Ronald Leopold is sinds 1 januari 2011 directeur van de Anne Frank Stichting.


De Anne Frank Stichting werd op 3 mei 1957 opgericht, mede dankzij Otto Frank, de vader van Anne. De stichting is een onafhankelijke non-profitorganisatie die de onderduikplek van Anne Frank beheert en openstelt. Daarnaast draagt de stichting zorg voor het onder de aandacht brengen van het levensverhaal van Anne Frank. Vandaag de dag is het Anne Frank Huis één van de drukst bezochte musea van Amsterdam.


Holocaustherdenkingslezing - zondag 28 januari

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60

Tijd: 15.00 uur; inloop vanaf 14.30 uur

Entree & Reserveren: Gratis toegang, reserveren is noodzakelijk: stuur uw bericht ovv 'Holocaustherdenking 2024' naar reserveren@synagogegroningen.nl.

Comments


bottom of page