top of page
Zoeken

'Herdenken 76 jaar na de bevrijding in 2021'

Op 4 mei werden in Groningen kransen gelegd namens de Joodse gemeenschap.

Bijgevoegd een brief van de voorzitter van de joodse gemeente Frits Grunewald en een aantal foto's die wij met toestemming publiceren.


"Het tweede jaar waarin een officiële herdenkingsplechtigheid door Corona niet mogelijk is. Net als vorig jaar leggen we in stilte onze kransen die we elk jaar leggen.

Wat vond ik van het leggen dit jaar? Voor degenen die werden vermoord, natuurlijk, gewoon voor wat ze waren.

Joods!Verzetsstrijders die ons probeerden te redden.Soldaten die stierven voor onze vrijheid.Vrijheid. Dit woord werd in deze Corona tijd vaak gebruikt, ik vind het helemaal misplaatst. Omdat de overheid ons onze vrijheid niet heeft afgenomen. Onze vrijheid was beperkt, dat is iets heel anders. En dan voor onze eigen gezondheid. Veel mocht niet voor onze gezondheid.En ik dacht ook aan alle mensen over de hele wereld die stierven aan Corona. En dan denk ik vooral aan ons lid (gelukkig ons enige lid) dat op hoge leeftijd aan Corona is overleden: Stelly Menco-Ricardo, Zichrona Livracha: Uw herinnering zij uw zegen.Ik dacht dat dat vandaag ook mocht.Daar dacht ik aan toen ik samen met Chaja, namens jullie allemaal, de boeketten voor de Joodse gemeenschap legde."


Frits Grunewald

Comentarios


bottom of page