top of page
Zoeken

"Dom zijn mensen, die andere dingen weten dan wij"

Woensdag 5 juni is de zomerexpositie van Synagoge Groningen geopend: 'A Dutch Lawrence of Arabia?'. In de expositie verkennen we het leven van de honderd jaar geleden vermoorde journalist Jacob Israël de Haan (1881-1924), een man van tegenstellingen en tegenstand.Dio van Velden en Jan-Roelof Bathoorn verzorgden deze middag een bijzonder optreden, geïnspireerd door het oeuvre van De Haan. Hun korte optreden vormde een voorproefje van de voorstelling Eer De Haan die op 21 en 23 juni in Synagoge Groningen te zien is. Geert Volders, directeur van Synagoge Groningen, heette de aanwezigen welkom en legde uit waarom Synagoge Groningen aandacht schenkt aan de in het Drentse Smilde geboren journalist.


De expositie is voortgekomen uit een samenwerking met de afdeling Midden Oostenstudies van de Rijksuniversiteit Groningen. Afdelingshoofd prof. dr. Karène Sanchez-Summerer gaf een toelichting op de leefwereld van Jacob Israël de Haan: het veelzijdige, verrassende maar ook onrustige Palestina in de vroege twintigste eeuw. Hier schreef De Haan voor het Algemeen Handelsblad zijn 394 feuilletons. In de expositie zijn fragmenten uit de feuilletons, brieven en boeken van De Haan verwerkt. Het geheel wordt geïllustreerd door foto's die in diezelfde periode gemaakt zijn door de Nederlander Frank Scholten.


In de afgelopen maanden heeft masterstudent Midden Oostenstudies Karstian Oudman zich verdiept in het bijzondere leven van De Haan. Als stagiair verwerkte hij zijn kennis in de expositie die tot 13 oktober in Synagoge Groningen te zien is. Uit een ongekende hoeveelheid bronnen van en over De Haan moest Karstian keuzes maken. Welk citaat van Jacob Israël de Haan bij hem was blijven hangen? "Dom zijn mensen die andere dingen weten dan wij." De Haan zei dit na een meningsverschil met zijn Arabische vriend Adil Aweidah. Net als veel uitspraken (en handelingen) van De Haan, is ook deze uitspraak voor verschillende interpretaties vatbaar. Ook honderd jaar na zijn dood, weet Jacob Israël de Haan nog steeds mensen te inspireren!

Comments


bottom of page