top of page
Zoeken

"De stad is niet alleen nooit af, maar verandert onvermijdelijk steeds opnieuw."

Terugblik op de opening van de wisselexpositie Zicht op Stad. Joodse verhalen achter de gevels.


Op zondag 13 februari vond de feestelijke opening plaats van de expositie Zicht op Stad. De expositie is ontstaan uit een samenwerking tussen Kunst Behoud Groningen (voorheen SBBKG) en Synagoge Groningen. In de expositie zijn ruim veertig stadsgezichten te zien, aangevuld met hedendaagse foto's van de locaties, verzorgd door Robert Mulder. Daarnaast wordt de bezoeker meegenomen in het verleden van de stad, middels verhalen over joodse Stadjers.

Openingstoespraak door Jacques Wallage. Foto: Robert Mulder.


Marcel Wichgers van Synagoge Groningen heette de aanwezigen welkom en legde het belang van de expositie uit. Wichgers verzamelde tal van verhalen over joodse Stadjers, die in de expositie gekoppeld zijn aan kunstwerken uit de collectie van Kunst Behoud Groningen. Voorzitter Albertiene Hadders van Kunst Behoud Groningen nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van de organisatie, die inmiddels 30 jaar actief is.


De openingstoespraak werd verzorgd door voormalig burgemeester Jacques Wallage. "De meeste verhalen die hier worden verteld ken ik uit overlevering. (...) Dat is ook in essentie wat de Stichting Folkingestraat Synagoge beoogt, de herinnering levend houden. En dat is ook wat je als opvoeder probeert, cultuur behouden en overdragen." Wallage toonde zich onder de indruk van de expositie en de verhalen. Als Stadjer herkende Wallage ook veel van de afgebeelde locaties, waarvan sommige in de loop der jaren onherkenbaar veranderd zijn. "De stad is niet alleen nooit af, maar verandert onvermijdelijk steeds opnieuw."; aldus de voormalig burgemeester van Groningen.


Deze middag werd eveneens de nieuwe naam, met bijbehorend logo van Kunst Behoud Groningen gepresenteerd. De expositie Zicht op Stad. Joodse verhalen achter de gevels is tot en met 1 mei te zien in Synagoge Groningen.


Lees hier de volledige toespraak van Jacques Wallage.

Toespraak Wallage - Zicht op Stad - Synagoge Groningen 13 febr 2022
.pdf
Download PDF • 98KB

bottom of page