top of page
Zoeken

De Joods-Groningse Vrouwen Tour

In een thematische rondleiding bespreken we de rol van vrouwen in het jodendom, de Thora en de traditie, maar bovenal delen we verhalen over vrouwen in onze lokale joodse geschiedenis. In deze rondleiding die ongeveer een uur duurt, neemt onze gids u mee in de synagoge en in de wisselexpositie ‘de joods-Groningse vrouwengalerij’. De eerste Tour wordt op vrijdagmiddag 16 februari verzorgd.Op vrijdag vóór zonsondergang werken joodse vrouwen hard aan de voorbereiding van de sabbat. Ze maken het koken af en maken het huis schoon. De tafel is gedekt voor de eerste sabbatmaaltijd en alle dingen die mensen aan het werk herinneren, zijn aan het zicht onttrokken. De vrouw des huizes begint de sabbat met het aansteken van twee kaarsen op tafel…. tenminste dat is een meer traditionele gang van zaken. In de rondleiding zal de gids uitleg geven over Joodse tradities en welke handelingen verricht worden. Ook krijgt u uitleg over de grote variatie aan opvattingen die binnen het jodendom bestaan over rol- en taakverdeling.


Dat niet iedere Joodse vrouw zich verbonden voelt met het traditionele jodendom, blijkt wel uit de verschillende levensverhalen die in de rondleiding gedeeld worden. Schrijver Josepha Mendels (1902-1995) ervoer de tradities als benauwend en verliet daarom al op jonge leeftijd het ouderlijk huis in Groningen. Lenny Wolgen-Salomons (1942-2010) groeide ongewild op zonder haar ouders. Zij overleefde de holocaust. In de jaren ’70 slaagde zij er in om Synagoge Groningen van de sloophamer te redden. Deze en vele andere verhalen worden tijdens de Joods-Groningse Vrouwen Tour besproken.

 

Instaprondleiding (reserveren is wenselijk!)

Op onderstaande vier tijdstippen staat onze gids voor u klaar. Wilt u zeker zijn van uw deelname? Stuur dan een mail via onderstaande knop en vermeld daarbij voor welke datum en voor hoeveel personen u reserveert.

  • vrijdag 16 februari - 15.00 uur

  • vrijdag 23 februari - 15.00 uur

  • vrijdag 8 maart - 15.00 uur

  • zondag 31 maart - 14.30 uur

 Groepsrondleiding (op verzoek)

We verzorgen deze rondleiding ook graag voor uw team-, verenigings-, of familie-uitje (min. 8 personen).  Neem gerust contact op om een datum voor uw groepsrondleiding af te stemmen!

Optionele aanvullingen:

  • kop koffie/thee vooraf of na afloop

  • wandeling door de joodse buurt

Comments


bottom of page