top of page
Zoeken

De Folkingestraat door de ogen van Geert Pruiksma

Reflecties op kunst in de openbare ruimte in de voormalige joodse buurt van Groningen


Geert Pruiksma is kunsthistoricus en woonachtig in de Folkingestraat. Op zondag 10 juli neemt hij u mee in een speciale rondleiding door zijn woonomgeving. In deze speciale rondleiding vertelt hij over de kunstwerken – de bekende maar ook de onbekende – die zich in deze straat bevinden. Daarbij vertelt hij over het joodse verleden van deze kleurrijke buurt.

In het dagelijks leven is Geert Pruiksma werkzaam als directeur van Museum Nienoord in Leek. Hij woont nu al bijna 15 jaar in de Folkingestraat in Groningen. Als student kunstgeschiedenis woonde hij jarenlang in het voormalige rabbinaatshuis naast de synagoge. Toen al was hij gegrepen door het verleden van de voormalige joodse buurt van Groningen. En ook nu nog! “Toen ik in 2008 in dit huis kwam wonen, zocht Pauline Broekema uit dat hier vroeger Liny Woltjer met haar ouders Samuel en Roosje woonden. Liny werd geboren in 1941 en overleefde samen met haar moeder de verschrikkingen van de Jodenvervolging. Ik bedacht me dat ik één ding kon doen: proberen Liny te achterhalen -indien ze nog in leven mocht zijn- om haar laten weten dat ze hier met haar familie altijd welkom is in hun huis” vertelt Geert. Nog steeds onderhoudt Geert contact met Liny en haar familie.


In deze rondleiding neemt Geert Pruiksma je mee langs de kunstwerken in de Folkingestraat die het joodse verleden verbeelden. U wordt verwelkomd in Synagoge Groningen met koffie of thee. Hier ziet u onder andere de wisselexpositie Art without Borders. Na een korte introductie gaat u onder begeleiding van Geert Pruiksma het verleden en heden van de voormalige joodse buurt ontdekken. Deze wandeling duurt ongeveer 5 kwartier. Na afloop komt u terug in Synagoge Groningen waar u nogmaals koffie/thee of een drankje krijgt aangeboden.


Wilt u alvast een voorproefje? Voor het bekende KRO-NCRV programma Binnenstebuiten verkende Geert al eens de Folkingestraat. U kunt het hier terugkijken.De Folkingestraat door de ogen van Geert Pruiksma

DATUM: Zondag 10 juli – 10.30 uur (Ontvangst met koffie/thee vanaf 10.00 uur)

LOCATIE: Synagoge Groningen – Folkingestraat 60 in Groningen

KOSTEN: €5,00 p.p.; Gratis voor: donateurs Synagoge Groningen / < 18 jaar / Stadjerspas.

RESERVEREN: Er kunnen maximaal 25 mensen mee wandelen. Het is noodzakelijk om te reserveren via reserveren@synagogegroningen.nl.

Comments


bottom of page