top of page
Zoeken

De 'Dutch Suite' in Synagoge Groningen

Op zondag 24 september verzorgt het Kamerorkest van het Noorden een concert in Synagoge Groningen. In het concert wordt het bijzondere verhaal van de Hongaarse kindertreinen verteld in combinatie met een sprankelende uitvoering van de Dutch Suite door het Kamerorkest van het Noorden. De Dutch Suite is een compositie van de Hongaarse componist Miklós Csemiczky

gebaseerd op Nederlandse volksliedjes.

De Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende revoluties stortten de voormalige Oostenrijk-Hongaarse dubbelmonarchie in chaos met een enorme hongernood als gevolg. Tussen 1920 en 1930 werden daarom ruim 60.000 kinderen voor enkele maanden naar het buitenland gebracht om bij te komen. Op 8 februari 1920, vertrok de eerste 'kindertrein' vanuit Boedapest naar Nederland. Eén van deze kinderen was de vader van de Hongaarse componist Miklós Csemiczky. Hij schreef dit werk in 2019 ter herinnering aan de gastvrijheid waarmee zijn vader honderd jaar eerder als kind in Nederland was ontvangen.


Twee concerten in Groningen, introductie in Groninger Museum

De uitvoering van de Dutch Suite wordt voorafgegaan door een introductie over de historische Hongaarse kindertreinen. Wie waren de kinderen die naar Nederland kwamen om aan te sterken van de armoede en de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog? Kamerorkest van het Noorden speelt de Dutch Suite deze ochtend twee keer in Synagoge Groningen met een introductie van Esther Bánki en Orsolya Réthelyi.


De introductie vindt plaats in het auditorium van het Groninger Museum. Na de koffie of thee, wandelt u (ca 5 minuten) naar de nabijgelegen Synagoge Groningen voor het concert. Het gehele programma in Groningen, dat om 11.15 uur start, duurt ongeveer vijf kwartier.


€ 10,- (standaardtarief)

€ 7,- (BOEi-vrienden/ studenten)

Kinderen gratis entree.


Comments


bottom of page