top of page
Zoeken

Art without Borders: kunst als verbinding

Het is misschien niet voor de hand liggend dat een Iraanse kunstenaar in een synagoge exposeert. Dat het toch kan, zie je in de expositie ‘Art without Borders’. Kunst is bij uitstek het middel om bruggen te bouwen tussen culturen. Kunst kan ook een middel zijn om heden en verleden met elkaar te verbinden en het kan denkbeeldige grenzen laten vervagen. De expositie Art without Borders in Synagoge Groningen vertelt het verhaal van de moeizame totstandkoming van een Joods Monument in Groningen en hoe een Iraanse kunstenaar zich 45 jaar later laat inspireren door dit zelfde kunstwerk.

In de synagoge tonen we een serie van zeven getekende handen, vervaardigd door de Iraanse kunstenaar Hossein Tadi. De serie Hands is ontstaan tijdens de quarantaineperiode in het voorjaar van 2020. Tadi was op zoek naar een gemeenschappelijke taal tussen alle mensen die door corona zijn getroffen. Handen zijn voor Tadi een symbool van verbondenheid. Hij begon met het tekenen van handen in grote formaten en stuurde de eerste tekeningen naar Willem Vugteveen.


Na het zien van de tekeningen, legde Vugteveen het verband met het Joods Monument (1977) door de vroegtijdig overleden Nederlandse beeldhouwer Eduard Waskowsky. Het is dit jaar 45 jaar geleden dat er voor het eerst een herdenking plaats vond bij het door Waskowksy ontworpen Joods Monument aan de Verlengde Hereweg. Dit monument bestaat uit zes handen en één lege sokkel. Hossein raakte geïnspireerd door dit kunstwerk en besloot zeven handen te tekenen, om op zijn manier af te maken wat Waskowsky niet was gelukt. Tadi droeg zijn werk op aan Edu Waskowsky. Het bijzondere verhaal van het Joods Monument, Edu Waskowksy, maar ook Hossein Tadi, zie en hoor je in deze tentoonstelling.

Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting La bohème en de Akerk (Stichting Oude Groninger Kerken) waar vanaf juli eveneens werk van hedendaagse Iraanse kunstenaars te zien is. De expositie Art without Borders in Synagoge Groningen is te zien vanaf 5 juni tot en met 25 juli.

Comments


bottom of page