top of page
Zoeken

7 nov | Kristallnachtherdenking - VOLGEBOEKT!

ALLE BESCHIKBARE ENTREEBEWIJZEN VOOR DE BIJEENKOMST IN DE SYNAGOGE ZIJN UITGEGEVEN. U kunt de live stream van de bijeenkomst bekijken viaGerdi Verbeet spreekt op zondag 7 november in Synagoge Groningen de jaarlijkse Kristallnacht Herdenkingsrede uit. Ook treedt het koor Femmes Majeures op en dragen leerlingen van het Werkmancollege zelfgeschreven gedichten voor. Carla da Silva zingt ter afsluiting met het publiek een nigoen.

Voorafgaand wordt een stille tocht gehouden van het Waagplein naar de Folkingestraat. Vioolsolo: Marjolijn Mellema.


LET OP: Toegang tot de bijeenkomst in de synagoge is alleen mogelijk met een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19, herstel van besmetting of een negatieve testuitslag te laten zien. Dit kan op uw smartphone of op papier. Deze maatregelen zijn niet van toepassing op de stille tocht.
Programma Kristallnachtherdenking Groningen, zondag 7 november 2021


Stille Tocht

Start: 14.00 uur

Locatie: Waagplein

Programma:

-Violiste Marjolijn Mellema speelt korte vioolsolo Der gasn nign. -Stille tocht van Waagplein via Vismarkt naar Synagoge Groningen. Spandoeken en andere uitingen zijn niet gewenst.


Kristallnacht Herdenkingslezing 2021

Start: 14.30 uur

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60


Programma:

-Lezing door Gerdi Verbeet

-Optreden Femmes Majeures o.l.v. Cobien Nieuwpoort met liederen uit Theresienstadt van Ilse Weber

-Voordracht gedichten door leerlingen Werkmancollege

-Afsluitende nigoen door Carla da Silva


Femmes Majeures met liederen uit Theresienstadt

De Joods-Tsjechische schrijfster en componiste Ilse Weber (1903-1944) werd in 1942 gedeporteerd naar het concentratiekamp Theresienstadt. Daar werkte zij als ziekenverpleegster in de kinderafdeling van het ziekenhuis en schreef en componeerde ze liederen, waaronder Ich Wandre durch Theresienstadt. In 1944 werd Weber in Auschwitz vermoord.

Het Groningse vrouwenkoor Femmes Majeures o.l.v. dirigente Cobien Nieuwpoort vertolkt enkele van deze liederen voorafgaand aan en na de lezing van Gerdi Verbeet.


Gedichten leerlingen Werkmancollege en nigoen Carla da Silva

Leerlingen van het Groningse Werkmancollege leveren een bijdrage aan de Kristallnachtherdenking in Synagoge Groningen door zelfgeschreven gedichten voor te dragen.

Ter afsluiting van de bijeenkomst brengt zangeres Carla da Silva een ‘nigoen’ (traditionele Joodse melodie) die door het publiek kan worden meegezongen.


Gerdi Verbeet

Gerdi Verbeet (1951) begon haar carrière in het onderwijs, maar stapte in 1994 over naar de politiek. In 2001 werd Gerdi zelf lid van de Tweede Kamer en hield ze zich voornamelijk bezig met oorlogsslachtoffers, ouderenbeleid, pensioenen en sport. Van 2006 van 2012 was ze voorzitter van de Tweede Kamer. In 2012 verscheen haar boek ‘Vertrouwen is goed, maar begrijpen is beter’ over de vitaliteit van onze parlementaire democratie. In 2014 schreef ze, samen met Alexander Rinnooy Kan, het boek ‘Voorzitter!’ over hun ervaringen als voorzitter. Gerdi Verbeet was o.a. voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en vervult momenteel een aantal toezichthoudende functies.


Foto: Rogier Veldman


Comments


bottom of page