Wanneer je gevoelig bent voor veel prikkels - bijvoorbeeld vanwege neuro-diversiteit - dan kan een bezoek aan Synagoge Groningen erg bemoeilijkt worden. Om onze toegankelijkheid te verbeteren bieden wij speciale bezoekuren aan waarin wij ons best doen om prikkels te verminderen. De hoeveelheid bezoekers voor deze uren is gelimiteerd. Om ervoor te zorgen dat je een goede beslissing kan nemen over het wel/niet bezoeken van deze bezoekuren, kun je hieronder een beschrijving lezen over wat je kunt verwachten.
Wat kun je verwachten?
De synagoge zelf, het gebouw, is geen prikkelarme omgeving. Er zijn veel verschillende kleuren en patronen in het gebouw te zien. Om de synagoge zo prikkelarm mogelijk te maken, zullen de lichten in het gebouw gedimd zijn. Tevens wordt het geluid van de expositieschermen (touchscreens) uitgeschakeld. De synagoge is een oud gebouw, met vrijwel overal houten vloeren. Je wordt daarom aangeraden een noisecanceling headphone mee te nemen als je behoefte hebt aan volledige stilte. Door de ouderdom van het gebouw kan het er ook koud zijn! Het is altijd toegestaan je jas aan te houden, ook mag je je tas meenemen. Wil je je jas ophangen of wil je je tas niet meenemen, dan hebben we garderobekluisje. De kluisjes gaan open met een sleutel, je hebt hier geen kleingeld voor nodig.
Je museumbezoek
De ingang van de synagoge is te vinden in de Folkingestraat, een vrij drukke en smalle straat in het centrum van Groningen. Als je door de deur loopt, kom je terecht in een portaal. In dit portaal ga je linksaf door de glazen deur en kom je dan terecht bij de balie. Hier kun je een ticket kopen en uitleg ontvangen over wat er allemaal in Synagoge Groningen te zien is. De Synagoge heeft op de begane grond een expositieruimte en een gebedsruimte, op de eerste verdieping gaat de expositieruimte verder. Je kunt door deze ruimten rondlopen, informatie krijgen via interactieve touchscreens, maar je kunt ook een audiotour volgen. Met de audiotour ontdek je het verhaal van Synagoge Groningen in ongeveer 30 minuten, we adviseren je je eigen headset/earpods mee te nemen zodat anderen geen last hebben van het geluid. Geluidsfragmenten en video’s op de interactieve touchscreens kunnen gevolgd worden via kleine speakers die je tegen je oor kunt houden. Op verschillende plekken in het gebouw kun je plaatsnemen om even rustig te zitten, rond te kijken en het prachtige gebouw in je op te nemen. Indien je behoefte hebt een paar fotootjes te maken, is dit ook toegestaan. Als je tijdens het bezoek vragen hebt, kun je deze stellen aan de baliemedewerker(s). Aan het eind van je bezoek neem je je spulletjes weer uit het garderobekluisje mee en verlaat je de synagoge weer via de ingang bij de balie.
Mocht het toch gebeuren dat je toch overprikkeld raakt, dan is het mogelijk om even rustig te zitten in een hiervoor gereserveerde ruimte. Deze ruimte is te bereiken via de trap. De trap maakt lawaai, daarom zijn er noicecanceling headphones beschikbaar.
Prikkelarm bezoekuur - zondag 18 februari - 11.00 tot 12.30 uur
Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
Tijd: 11.00 uur; inloop vanaf 10.45 uur; het bezoek duurt tot uiterlijk 12.30 uur.
Entree & Reserveren: Gratis toegang, reserveren is noodzakelijk: stuur uw bericht ovv 'Aanmelding prikkelarm bezoek' naar takens@synagogegroningen.nl
Het eerstvolgende prikkelarme bezoekmoment is op vrijdag 8 maart - 17.30-19.00 uur.