Vanwege de expositie 'Vraauwlu' in het Museum aan de A, organiseert Synagoge Groningen op donderdagavond 19 oktober een bijzondere lezing over een in Groningen geboren joodse vrouw: Ida Vos (1931-2006), geboren Gudema. In deze lezing vertelt haar zoon Bert over de levensgeschiedenis van Ida Vos, maar ook over de jarenlange tournee door Nederland met dit verhaal.
Ida Vos leest in de openbare bibliotheek van Beilen voor aan een groep aandachtig luisterende schoolkinderen. Foto: collectie Drents Archief; fotograaf: Sake Elzinga. (WikimediaCommons)
Al 15 jaar lang reist violist en verhalenverteller Bert Vos langs Nederlandse scholen en theaters om het verhaal te vertellen van zijn moeder, Ida Vos. Deze bekende, van oorsprong Groningse schrijfster, moest als Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog onderduiken, waardoor haar leven gered werd. Na de oorlog schreef zij vele jeugdboeken, waarvan ‘Wie niet weg is wordt gezien’ het meest beroemd en bekroond is. Toen Ida in 2006 overleed, besloot zoon Bert om het stokje over te nemen. Samen met zijn band, The Klezmer Society, maakte hij de voorstelling ‘Het koffertje van Ida Vos’. In deze voorstelling maakt Bert het grote en niet te bevatten verhaal zo klein en persoonlijk, dat je het mee kan voelen. Dit wordt nog versterkt door de klezmermuziek, die het verhaal laat bezinken en richting geeft. Inmiddels is deze voorstelling al 217 keer gespeeld, met een totaal bereik van meer dan 15.000 kinderen!
In deze lezing vertelt Bert over de geschiedenis van Ida Vos, maar ook over de jarenlange tournee door Nederland met dit verhaal. Wat is het idee achter de voorstellingen? Waarom is de muziek zo belangrijk? Waarom groeit de belangstelling voor ‘passive bystanders’? Wat zijn de mooiste en moeilijkste kindervragen? Bert neemt het koffertje van Ida Vos ook mee, met bijzondere foto’s en documenten. Uiteraard is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen.
Het koffertje van Ida Vos.
Een persoonlijk verslag van verhalenverteller en violist Bert Vos, zoon van de Joodse schrijfster Ida Vos.
Datum: donderdag 19 oktober om 20.00 uur (Synagoge vanaf 19.30 uur geopend; inloop met koffie of thee)
Plaats: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 in Groningen.
Vraauwlu in het Museum aan de A
In de tentoonstelling Vraauwlu in het Museum aan de A maakt de bezoeker kennis met 25 vrouwen. Wat deze vrouwen bindt? Ze woonden of werkten allemaal in de provincie Groningen. En ze zijn hun eigen weg gegaan. Denk aan Betsy Bakker-Nort: in 1922 een van de eerste vrouwelijke parlementsleden in de Tweede Kamer. Of aan de machtige en rijke Beetke Aylkema van Rasquert uit Leek. Die in de 16e eeuw aan het hoofd stond van een groot familiebedrijf. En bekend stond om haar hebzucht. Dan is er Hennah Buyne. Als kind verhuist ze met haar ouders vanuit Suriname naar Groningen. In 1983 wordt ze de eerste zwarte vrouwelijke rechter van Nederland. En in het 18e-eeuwse Parijs streed Etta Palm uit de Poelestraat in Groningen hartstochtelijk voor de emancipatie van de vrouw. En de zogenaamde ‘Sigarenmeisjes’ van de sigarenfabriek in Nieuwe Pekela mogen we ook niet vergeten. Zij organiseerden in 1969 de allereerste Nederlandse vrouwenstaking voor gelijke beloning. Vanwege deze expositie bieden Museum aan de A en Synagoge Groningen de lezing 'Het koffertje van Ida Vos' aan, op locatie in Synagoge Groningen.