top of page
Zoeken

Studiedag Jüdisches Museum August Gottschalk Haus in Esens

Synagoge Groningen is al geruime tijd deelnemer aan het netwerk 'Reise ins Jüdische Ostfriesland'. We werken samen en wisselen ervaringen en kennis uit met organisaties met een vergelijkbare doelstelling zoals bijvoorbeeld de Ehemalige Jüdische Schule in Leer en het Jüdisches Museum August Gottschalk Haus in Esens. Onlangs namen netwerkleden - waaronder vrijwilligers van Synagoge Groningen - deel aan een studiedag in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In november volgt een nieuwe studiedag, dan in het Ostfriese Esens.

Het Joods Museum „August-Gottschalk-Haus“ in Esens is gevestigd in het voormalige centrum van de Joodse gemeenschap in Esens.

Het is vernoemd naar de leraar, voorzanger en ritueel slachter van de gemeenschap, die hier met zijn gezin woonde vanaf het moment dat het huis werd gebouwd in 1899 tot aan zijn dood in 1927. De permanente tentoonstelling over het joodse leven in Oost-Friesland tot de ontbinding van de joodse gemeenschappen is de afgelopen jaren geheel vernieuwd en toont drie thema’s: het dagelijkse leven van de joden in Oost-Friesland, het religieuze leven en de vervolging en de moord op de Oost-Friese joden. In het museum is ook een gerenoveerd mikwe (ritueel bad) te zien.


Op het museumterrein bevinden zich de restanten van de synagoge die tijdens de Pogromnacht in 1938 afbrandde. In de authentieke vertrekken van het monumentale pand is te ervaren hoe joden een integraal onderdeel waren van de Oost-Friese samenleving. Ze waren georganiseerd in elf joodse gemeenten: Bunde, Weener, Leer, Jemgum, Emden, Norden (met Norderney), Aurich, Dornum, Wittmund, Neustadtgödens en Esens. Aan dit gemeenschapsleven kwam in april 1940 een einde, toen, met uitzondering van de bewoners van het joodse bejaardentehuis in Emden, de laatste joden Oost-Friesland moesten verlaten.

Deze excursie is een samenwerking tussen het August-Gottschalk-Haus, Synagoge Groningen en de Kulturagentur der Ostfriesische Landschaft en wordt gefinancierd door het Fonds Kleine Projecten van het Interreg VI A-programma.
11.00 uur: aankomst van de deelnemers in het Museum am Meer (Bensersielerstraße 1, 26427 Esens). Welkomstwoord door museumdirecteur Anke Kuczinski en Jens Ritter, voorzitter van de oecumenische werkgroep Joden en Christenen in Esens

11.30 uur: Lunchpauze (gratis)

12.30 uur: wandeling naar het Joods Museum August-Gottschalk-Haus (5 minuten lopen): bezoek aan de tentoonstelling

14.00 uur: Rondleiding door het Joodse Esens

15.00 uur: Speech Alie Noorlag, Gesellschaft für christlich-jüdische Zusammenarbeit in Ostfriesland, Thee en cake in het Museum am Meer

16.00 uur: Afsluiting excursie


Informatie en aanmelding

Welf-Gerrit Otto: 04941-1799-57 / otto@ostfriesischelandschaft.de


Lees hier meer over de studiedag in Westerbork en over het netwerk 'Reise ins Jüdische Ostfriesland'.

Comentarios


bottom of page