top of page
Zoeken

Expositie 'Joods leven in het grensgebied' in de Ehemalige Jüdische Schule

Sinds 2018 werkt Synagoge Groningen intensief samen met de Ehemalige Jüdische Schule in het Oostfriese Leer. Het samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de tweetalige, reizende expositie 'Joods leven in het grensgebied'. De tentoonstelling werd op zondag 18 juli geopend in Leer.


Emancipatie en persoonlijke verhalen

Een belangrijk thema in de expositie is de emancipatiegeschiedenis. Waar Joden in Nederland in 1796 burgerrechten verkregen, was dat in het Duitsland van de 19e eeuw niet overal vanzelfsprekend. Het gebrek aan toekomstperspectief - zowel sociaalmaatschappelijk als economisch - was veelvuldig een reden voor migratie. In de expositie worden verschillende persoonlijke verhalen gedeeld en met woord en beeld geïllustreerd. Er zijn verschillende korte films te zien. Zo worden de herinneringen aan de puddingfabriek van Polak gedeeld en zien we hoe Peter Hein bijna 75 jaar na de oorlog terugkeert naar Weener om zijn grootouders te herdenken. De expositie is tot 22 augustus in Leer te zien. Daarna reist de tentoonstelling door naar Bunde, Weener, Winschoten, Bourtange en in december 2021 naar Synagoge Groningen.


Samenwerkingsproject

Het project Joods leven in het grensgebied is een project van de Ehemalige Jüdische Schule in Leer en de Stichting Folkingestraat Synagoge in Groningen, mogelijk gemaakt binnen het Interreg V-A programma Deutschland-Nederland, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De provincie Groningen en het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung.


Bezoekinformatie:

Ehemalige Jüdische Schule | Ubbo Emmiusstrasse 12 | Leer (Ostfriesland, Dld)




bottom of page