Internationale Samenwerking

Samenwerking Synagoge Groningen en Ehemalige Jüdische Schule Leer

Stichting Folkingestraat Synagoge werkt samen met de Ehemalige Jüdische Schule (EJS) in de Landkreis Leer samen in het kader van het programma INTERREG Deuschland-Nederland 'Joods leven in de grensregio'. Dit wordt regionaal begeleid door de Eems Dollard Regio (EDR) en mede mogelijk gemaakt dankzij Duitse, Nederlandse en Europese subsidies.

Klik hier voor het Nederlandstalige en Duitstalige 'Factsheet' omtrent het gezamenlijke historische onderzoek naar de migratiebewegingen van Joden in het grensgebied van Niedersachsen en de provincie Groningen en naar onderlinge betrekkingen van Joodse gemeenschappen in deze grensregio.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK & ORAL HISTORY PROJECT

Vanuit Duitsland wordt gewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek naar de migratiestromen van Joden in de Gronings-Oostfriese grensregio. SFS werkt aan een Oral History Project waarbij verhalen worden verzameld over het Joodse leven in deze regio. Deze verhalen zullen publiekstoegankelijk worden gemaakt middels een (reizende) expositie ondersteund met audiovisueel materiaal.

OKTOBER 2018: GEZAMENLIJK WERKBEZOEK

In oktober 2018 bezochten medewerkers van Stichting Folkingestraat Synagoge en Ehemalige Schule Leer de grensregio in het kader van dit grensoverschrijdende project. Ze bezochten onder meer de synagoge van Bourtange en maakten een wandeling door het Joodse verleden van Winschoten.

Lees hier een impressie (Duits):

Impressie werkbezoek