Internationale Samenwerking

Samenwerking Synagoge Groningen en Ehemalige Jüdische Schule Leer

Stichting Folkingestraat Synagoge werkt samen met de Ehemalige Jüdische Schule (EJS) Leer aan het bijzondere project Joods leven in de grensregio. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Eems Dollard Regio, INTERREG en Duitse, Nederlandse en Europese subsidies.

Wilt u weten wat de actuele stand is rond dit project? Klik dan hier voor de meest recente (april 2020) informatie, zowel in het Nederlands als Duits. U leest dan over het gezamenlijke historische onderzoek naar de migratiebewegingen van Joden in het grensgebied van Niedersachsen en de provincie Groningen. Ook worden de onderlinge betrekkingen van Joodse gemeenschappen in deze grensregio onderzocht.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK & ORAL HISTORY PROJECT

Vanuit Duitsland wordt gewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek naar de migratiestromen van Joden in de Gronings-Oostfriese grensregio. SFS werkt aan een Oral History Project waarbij verhalen worden verzameld over het Joodse leven in deze regio. Deze verhalen zullen publiekstoegankelijk worden gemaakt middels een (reizende) expositie ondersteund met audiovisueel materiaal.

OKTOBER 2018: GEZAMENLIJK WERKBEZOEK

In oktober 2018 bezochten medewerkers van Stichting Folkingestraat Synagoge en Ehemalige Schule Leer de grensregio in het kader van dit grensoverschrijdende project. Ze bezochten onder meer de synagoge van Bourtange en maakten een wandeling door het Joodse verleden van Winschoten.

Lees hier een impressie (Duits):

Impressie werkbezoek