Welkom bij de Groninger Synagoge

Een bezoek aan de Groninger Synagoge brengt je meteen in de sfeer van het Midden-Oosten!

Sinds de restauratie in 1981 heeft de synagoge in Groningen twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen.

Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'.

Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak.

 

LET OP: De data die achter de evenementen onderaan de homepage staan (onder nieuwsarchief), zijn de data waarop de berichtgeving over die evenementen is toegevoegd aan de website. Het zijn NIET de data van de evenementen zelf. Door te klikken op de tab Activiteiten/Concerten of op de evenementen in de tabel op de homepage komt u bij de juiste data terecht. Excuses voor eventuele verwarring.

Nieuwscategorie: 

Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed

Zondag 6 september, 2015 - 13:00 uur
Toegang: gratis
 
Op 6 september wordt in 32 landen de Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed georganiseerd. Het doel is om te laten zien hoe de Joodse cultuur en tradities in ieder land verankerd zijn in de plaatselijke cultuur. Dit jaar is het thema: "Bruggen".
 
Vanaf 13.00 uur is er in de synagoge een programma rond H.N. Werkman, die met zijn werk bruggenbouwer was tussen Joden en niet-Joden. Onder meer worden de Chassidische Legenden tentoongesteld en wordt een film over de kunstenaar vertoond.

Lezingenmarathon over joodse kunstenaars

Dinsdag 14 juli t/m vrijdag 17 juli, 2015 - 15:00 - 17:00 uur
Toegang: €15 voor 4 lezingen incl. koffie/thee.

Kunsthistoricus en kunstenaar Henk Puts geeft lezingen over joodse kunstenaars. Hij gidst de deelnemers aan de hand van zijn eigen fascinatie door het beeldend werk van enkele joodse kunstenaars uit diverse landen. Tijdens de lezingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een powerpointpresentatie, krijgen de deelnemers voldoende ruimte om met hem van gedachten te wisselen.

Lezingenmarathon over de taalgeschiedenis van het Midden-Oosten

Dinsdag 7 juli t/m vrijdag 10 juli, 2015 - 14:00 - 17:00 uur
Toegang: €15 voor 4 lezingen incl. koffie/thee.

Egyptoloog Rami van der Molen geeft lezingen over de geschiedenis van de talen in het Midden-Oosten. Kunst, cultuur, taal, theologie en archeologie geven ons voorbeelden van het leven in het oude Midden-Oosten. Rami van der Molen begint de reis in Mesopotamië, waar het schrift is ontstaan. Dan voert het langs de steden Ur en Babylon en vervolgens langs Heliopolis in Egypte, Jericho en Jeruzalem. De reis eindigt, via het Oude Athene en het Oude Rome, in onze tijd.

Abonneren op Front page feed