Welkom bij de Groninger Synagoge

Een bezoek aan de Groninger Synagoge brengt je meteen in de sfeer van het Midden-Oosten!

Sinds de restauratie in 1981 heeft de synagoge in Groningen twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen.

Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'.

Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak.

Voor meer informatie over andere Joods culturele en religieuze organisaties Noord- en Oost-Nederland, bezoek de website van Syneon: www.syneon.nl

Nieuwscategorie: 

Synagoge Groningen zoekt joodse voorwerpen uit het verleden

Dinsdag 3 mei 2016, 13:00-17:00 uur

Stichting Folkingestraat Synagoge begint een campagne om voorwerpen te verzamelen die met het Joodse verleden van Groningen te maken hebben. Iedereen die zulke voorwerpen en Judaïca kan missen en een nuttige bestemming wil geven, kan deze op dinsdag 3 mei a.s. tussen 13.00 en 17.00 uur naar de synagoge aan de Folkingestraat brengen.

Film over de échte Inglorious Bastard Hans Wijnberg

Dinsdag 3 mei 2016, 20:00 uur
Toegang: 5,00 euro

De spraakmakende Groninger hoogleraar Hans Wijnberg speelt een hoofdrol in de documentaire The Real Inglorious Bastards die op 3 mei in Synagoge Groningen wordt vertoond. De titel van de documentaire verwijst naar de speelfilm Inglourious Basterds van filmregisseur Quentin Tarantino. The Real Inglorious Bastards won in 2014 de Canadese Oscar voor de beste historische documentaire. In Synagoge Groningen wordt de documentaire ingeleid door zijn dochter Audrey Wijnberg.

Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet 4 mei 2016

Woensdag 4 mei 2016, 11:00-17:00 uur

Op verschillende locaties in de het centrum van Groningen, Winsum en Appingedam vertellen sprekers in een halfuur tot drie kwartier over Joodse Groningers en het Gronings verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze locaties hebben vaak een directe link met het verhaal dat verteld wordt, het kan de plek zijn waar de slachtoffers hebben gewoond of waar ze opgepakt werden. Deze verhalen worden zowel verteld door nabestaanden als kenners.<--break->

Abonneren op Front page feed