Welkom bij de Groninger Synagoge


Een bezoek aan de Groninger Synagoge vervoert je meteen in Midden-Oosterse sferen.


Sinds de restauratie in 1981 heeft de synagoge in Groningen twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen.

Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'.

Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak.

Nieuwscategorie: 

Ontroerende kunst van ex-hoboïst Han de Vries

De vermaarde hobo-virtuoos Han de Vries is de komende maanden niet te horen, maar wel te zien in de Groningse synagoge. De voormalige eerste hoboïst van het Concertgebouworkest verruilde jaren geleden zijn muziekinstrument voor het penseel en het potlood.
Zo’n veertig schilderijen en grafisch werk worden geëxposeerd. De wereld die hij toont, oogt onheilspellend en bezeten.

Concertgebouworkest

Geboren in 1941 in Den Haag bracht hij als onderduikkind de oorlog door. Zijn ouders keerden uit de kampen terug, maar een gelukkig gezinsleven zou zich niet meer ontwikkelen. Wel erfde hij van zijn moeder het muzikale en van zijn vader het beeldende talent. (Van de laatste erfde hij ook de voorliefde voor mooie auto’s.)

De kunst werd zijn houvast in het leven. Lange tijd speelde de muziek de boventoon, zo was hij jarenlang eerste hoboïst van het Concertgebouworkest.
Als solist reisde hij vervolgens jarenlang de wereld rond en vele van zijn uitvoeringen zijn op plaat en cd gezet. Maar hobo speelt hij tegenwoordig uitsluitend nog voor eigen plezier. De laatste jaren richt hij zich vooral op zijn tweede passie: schilderen en tekenen.

 

MZZL! 4 over sex en kosjere humor

MZZL!, het kleurrijke en vlot leesbare magazine van Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) in Groningen, gaat in zijn nieuwste editie over de relatie tussen jodendom en het lichaam. In artikelen over het pas ontdekte mikwe van de Groninger synagoge wordt uitgelegd waarom joodse getrouwde vrouwen er maandelijks een bad namen. En in een interview vertelt een jonge joodse vrouw dat zij voor haar huwelijk geen sex wil hebben met haar aanstaande echtgenoot.

In de MZZL! nr. 4 wordt uitgebreid aandacht besteed aan het onlangs herontdekte mikwe (joods ritueel bad). In een spannend artikel wordt uit de doeken gedaan wat aan deze sensationele vondst vooraf ging.

Naomi Papegaay, voormalig medewerkster van de Groningse synagoge, vertelt over haar gioer (bekering tot het jodendom) in Israel. En over haar afspraak met haar vriend om elkaar tót hun huwelijk nooit aan te raken.

Joden worden vaak in een hokje gestopt. Iemand die daaraan volop en met genoegen meedoet, is Ben Gershon: Joods en striptekenaar. Zijn 100% kosjere humor in de vorm van de strip IdiJood (Jewy Lewy) trekt tot ver buiten de Nederlandse grenzen aandacht. In MZZL nr 4 een interview met Ben Gershon.

Kosjere Joodse strip IdiJood van Ben Gershon in striphoofdstad Groningen

Schudden van het lachen in de Groningse synagoge!

Alweer een aardbeving? Nee, een portie Joodse humor laat de ramen van de dames in de Groningse rosse buurt rinkelen en de aldaar gevestigde Synagoge Groningen schudden… van het lachen!
Vanaf woensdag 21 mei 2014 exposeert striptekenaar Ben Gershon (1985) geinige afleveringen van zijn kosjere stripreeks ‘IdiJood’ in de synagoge aan de Folkingestraat in striphoofdstad Groningen.


De humoristische strips van Gershon brengen herkenbare situaties en absurditeiten van het Joodse leven binnen een niet-Joodse samenleving in beeld. En ze zetten oude verhalen en tradities in een ander licht. Na 40 jaar rondzwerven in de woestijn en eeuwen vol ellende en vervolging, kon dat er voor het uitverkoren volkje namelijk ook nog wel bij.
De strip IdiJood biedt een vrolijk kijkje in het jodendom en houdt zowel Joden als niet-Joden een spiegel voor. Over alles moet kunnen worden gelachen en juist dat toont de veerkracht van het Joodse volk en zijn buitengewone gevoel voor humor.

Paaswandelingen Joodse buurt en mikwe

Op beide paasdagen en op Goede Vrijdag (bloemetjesmarkt) organiseert De Synagoge in Groningen opnieuw bijzondere rondleidingen door het gebouw, de voormalige Joodse buurt en de voormalige Jeugdsynagoge. Ook wordt het pas geleden herontdekte rituele bad (mikwe) in het Rabbinaatshuis getoond.

In de synagoge (1906) wordt uitleg gegeven over het jodendom, de zaterdagse dienst en de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Groningen. De Joodse traditie wordt geïllustreerd aan de hand van de permanente expositie Cool in Sjoel.

Abonneren op Front page feed