Welkom bij de Groninger Synagoge

Een bezoek aan de Groninger Synagoge brengt je meteen in de sfeer van het Midden-Oosten!

Sinds de restauratie in 1981 heeft de synagoge in Groningen twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen.

Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'.

Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak.

Nieuwscategorie: 

Winter-MaZZeL-Markt op 2e kerstdag in Synagoge Groningen

Datum: 
vrijdag, 26 december, 2014 - 15:00 to 18:00

GRONINGEN – Een evenement met diverse activiteiten voor jong en oud op tweede kerstdag tussen 15.00 en 18.00 uur in de synagoge in Groningen. Dat is de Winter-MaZZeL-Markt in het gebouw aan de Folkingestraat. Op de indoor-markt is van alles te koop én te doen. De toegang is op deze 26e december gratis.

Met de Winter-MaZZeL-Markt sluit Synagoge Groningen een druk en geslaagd jaar 2014 af, waarin het gebouw plaats bood aan een groot aantal exposities, concerten, rondleidingen en activiteiten voor scholieren.

Op tweede kerstdag wordt daarom letterlijk nog eens flink uitgepakt. Verspreid over de grote benedenzaal staan kraampjes waar joodse en niet-joodse boeken te koop zijn. Ook is er een gevarieerd aanbod van joodse artikelen, zoals oude en moderne kandelaren, cosmetica, spelletjes, kosjere etenswaren en wijn en cd's. De kosjere wijn en etenswaren kunnen zelfs gratis geproefd worden in de proeverij-kraam.

Tussen 15.00 en 18.00 uur kunnen bezoekers voor een klein bedrag deelnemen aan rondleidingen door de sfeervol verlichte synagoge. In het naastgelegen Rabbinaatshuis is voor het eerst het geheel nieuw vormgegeven mikwe te zien. Ontwerpster en tekenares Anjo Mutsaars uit Haren gaf dit joods-rituele bad, dat uit 1890 stamt, in de afgelopen periode een geheel nieuw en tegelijk authentiek aanzien.

Voor gezinnen is de Winter-MaZZeL-Markt een ideale gelegenheid om tweede kerstdag aangenaam te besteden. Voor kinderen worden rondleidingen georganiseerd over de spannende expositie Cool in Sjoel op de bovengalerij. Daar kunnen ze onder meer een loofhut bezoeken, zich verkleden alsof het Poeriem is en doen alsof ze op z'n joods gaan trouwen. De rondleidingen voor kinderen zijn gratis. Voor volwassen is deelname uitsluitend gratis onder begeleiding van hun kinderen. Beneden kunnen kinderen kleurplaten en tekeningen van de synagoge maken. Zij kunnen zich daarbij laten inspireren door een expositie met grappige joodse strips van striptekenaar Ben Gershon.

De toegang tot Winter-MaZZeL-Markt is gratis. Een donatie bij de uitgang wordt op prijs gesteld.

 

Het naspelen van een joods huwelijk is één van de activiteiten tijdens de Winter-MaZZel-Markt.

Winter-MaZZeL-Markt | Synagoge Groningen | Folkingestraat 60 | 2e kerstdag 26 december 2014 | 15.00 – 18.00 uur

Expositie: De Joden van Leer

Het waren geen A1-locaties die de Joden in Leer (Oost-Friesland) kregen toegewezen om hun doden te begraven. Of om hun diensten te houden. Maar het was al een hele vooruitgang vergeleken met de tijden waarin ze als Joden helemaal rechteloos waren.
De geschiedenis van de Joden in Leer en Oost-Friesland verschilt in wezen niet zo veel van die in de provincie en stad Groningen. Daarom is een expositie over de Joodse geschiedenis van Leer zo perfect op zijn plek in de synagoge in Groningen.

Abonneren op Front page feed