Welkom bij de Groninger Synagoge

Een bezoek aan de Groninger Synagoge brengt je meteen in de sfeer van het Midden-Oosten!

Sinds de restauratie in 1981 heeft de synagoge in Groningen twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen.

Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'.

Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak.

Voor meer informatie over andere Joods culturele en religieuze organisaties Noord- en Oost-Nederland, bezoek de website van Syneon: www.syneon.nl

Nieuwscategorie: 

‘De Tent van Abraham’: Joden, moslims en christenen lezen samen geweldspassages in hun drie heilige boeken

data: 9, 16 en 23 november 2016
plaats: afwisselend in synagoge, moskee en een kerk
tijdstip: 19.45 -22.00 uur.
deelname: gratis

Onder het motto ‘In de tent van Abraham’ lezen Joden, christenen en moslims op 9, 16 en 23 november in de synagoge van Groningen, gezamenlijk teksten uit de drie heilige boeken: Tenach, Bijbel en Koran. Het gaat daarbij om de zogenaamde ‘ongemakkelijke’ teksten: over geweld, oorlog en intolerantie. Behalve in de synagoge worden deze bijeenkomsten ook in een moskee en een kerk gehouden.

Joodse schrijver van twee € 500,- boeken vertelt over zijn 'monnikenwerk'

cursusGrammatica als spiegel van de menselijke ziel
plaats:   Rabbinaatshuis, Nieuwstad 28
data::     dinsdagavonden: 22 nov, 6 & 20 dec, 10 & 24 jan, 7 feb.
tijd:         20:00 - 21:30 uur
prijs:       € 45, -voor de gehele cursus
opgave: per mail: chris@orkz.net of telefoon: 06-206 404 80

Reis door de taalgeschiedenis van het Midden-Oosten
Van zijn ouders mocht hij niet studeren, dus ging hij naar de ambachtsschool om  huisschilder te worden. Uiteindelijk studeerde hij cum laude af in egyptologie, assyriologie en archeologie. Wetenschappers 'kunnen hem wel schieten', zegt hij zelf. En zijn boek ligt voor vijfhonderd euro in de winkel.
Wetenschapper Rami van der Molen geeft over zijn werk vanaf eind november in Synagoge Groningen een korte cursus onder de titel 'Grammatica als spiegel van de menselijke ziel': over de kunst, cultuur, taal, archeologie én het leven in het oude Midden-Oosten.

‘STAP OP DE RODE LOPER !’ WIL VMBO’ERS LATEN LEZEN ÉN POËZIE SCHRIJVEN IN WORKSHOP MET KASPER PETERS

poëzieworkshop: i.h.k.v. ‘Stap op de Rode Loper !’(besloten bijeenkomst)
plaats: Synagoge Groningen
datum: 31 oktober 2016
tijd:      13:15 – 15:05

Voor de tweede keer komt het literaire evenement ‘Stap op de rode loper !’ - dat VMBO’ers meer vertrouwd wil maken met literaire uitingsvormen - naar Groningen: op 31 oktober nu ook - in een besloten bijeenkomst - naar de Synagoge. Bijna 1000 middelbare scholieren en hun docenten ontmoeten rappers, dichters, striptekenaars en verhalenvertellers, door middel van voorstellingen, presentaties van verfilmde boeken, gesprekken én workshops met vaak landelijk bekende schrijvers en dichters. In de Synagoge houdt Groningens ‘Stadsdichter’ Kasper Peters op 31 oktober om 13:15 tot 15:05 uur twee keer een poëzieworkshop. Tevens zal daaromheen een kort programma aangeboden worden waarin verteld wordt over (de geschiedenis van) de plek waarop het plaatsgrijpt:  de Groninger Synagoge. Daarnaast zijn er nog evenementen in: Groninger Museum, Nederlands Stripmuseum, Groninger Forum: (Bibliotheek & Bioscoop), Remonstrantse Kerk.

Abonneren op Front page feed