Welkom bij de Groninger Synagoge

Een bezoek aan de Groninger Synagoge vervoert je meteen in Midden-Oosterse sferen.

Sinds de restauratie in 1981 heeft de synagoge in Groningen twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen.

Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'.

Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak.

Nieuwscategorie: 

YMUSIC

Datum: 
zondag, 24 augustus, 2014 - 14:30 to 17:30

 

DE TOEKOMST VAN DE KLASSIEKE MUZIEK

yMusic werd in 2008 in New York opgericht om klassieke kamermuziek op locaties buiten de traditionele concertzaal te spelen. Het is een sextet van jonge virtuoze artiesten die zich even comfortabel in de klassieke als de popwereld bewegen.  De afzonderlijke musici van yMusic hebben getourd en platen opgenomen met vele grote namen, zoals Bon Iver, Björk, Ryuichi Sakamoto, Sufjan Stevens en Arcade Fire. Als sextet ontstaat er een soort supergroep die door velen wordt gezien als de toekomst van de klassieke muziek. In een bezetting met strijktrio, fluit, klarinet en trompet spelen zij een repertoire met onder meer speciaal voor yMusic geschreven werken van bekende New Yorkse componisten als Annie Clark (St. Vincent), Shara Worden (My Brightest Diamond) en Ryan Lott (Son Lux). Het resultaat hiervan is te horen op hun prachtige debuutalbum Beautiful Mechanic, dat in 2011 werd uitgeroepen tot Time Out New York’s Best Classical Record. Deze concerten worden gepresenteerd in samenwerking met de muziekprogrammering van Grand Theatre Groningen.

Programma:
Beautiful Mechanical | Son Lux
Proven Badlands | Annie Clark
Music in Circles | Andrew Norman
Bladed Stance | Marcos Balter
Safe Travels | Timo Andres
The Year of the Dragon | Sufjan Stevens
Clearing Dawn Dance | Judd Greenstein

Prijs: € 14.-

Kaarten zijn te verkrijgen via http://www.noorderzon.nl/programma/programma-items/ymusic

Ontroerende kunst van ex-hoboïst Han de Vries

De vermaarde hobo-virtuoos Han de Vries is de komende maanden niet te horen, maar wel te zien in de Groningse synagoge. De voormalige eerste hoboïst van het Concertgebouworkest verruilde jaren geleden zijn muziekinstrument voor het penseel en het potlood.
Zo’n veertig schilderijen en grafisch werk worden geëxposeerd. De wereld die hij toont, oogt onheilspellend en bezeten.

Concertgebouworkest

Geboren in 1941 in Den Haag bracht hij als onderduikkind de oorlog door. Zijn ouders keerden uit de kampen terug, maar een gelukkig gezinsleven zou zich niet meer ontwikkelen. Wel erfde hij van zijn moeder het muzikale en van zijn vader het beeldende talent. (Van de laatste erfde hij ook de voorliefde voor mooie auto’s.)

De kunst werd zijn houvast in het leven. Lange tijd speelde de muziek de boventoon, zo was hij jarenlang eerste hoboïst van het Concertgebouworkest.
Als solist reisde hij vervolgens jarenlang de wereld rond en vele van zijn uitvoeringen zijn op plaat en cd gezet. Maar hobo speelt hij tegenwoordig uitsluitend nog voor eigen plezier. De laatste jaren richt hij zich vooral op zijn tweede passie: schilderen en tekenen.

 

Abonneren op Front page feed