Welkom bij de Groninger Synagoge

Een bezoek aan de Groninger Synagoge vervoert je meteen in Midden-Oosterse sferen.

Sinds de restauratie in 1981 heeft de synagoge in Groningen twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen.

Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'.

Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak.

Nieuwscategorie: 

De Joden van Leer

De stad Leer (Oost-Friesland, Duitsland) houdt zich al vele jaren actief bezig met haar Joodse geschiedenis. Zo organiseerde Leer in 2001 een project over de nazitijd in de regio. Met dit educatieve project voor scholieren wilde Leer scholieren weerbaar maken tegen invloeden van uiterst rechts.

Vorig jaar werd in het stadhuis van Leer de tentoonstelling 340 Jaar Joodse Geschiedenis in het grensgebied getoond. De expositie trok veel belangstelling. Tijdens een ontmoeting van burgemeester Wolfgang Kellner van Leer en directeur Marcel Wichgers van Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen ontstond het idee om de expositie naar de Groninger synagoge te verplaatsen.

Het project wordt ondersteund met EU-fondsen uit het INTERREG-Projekt Net(z)werk van de Eems Dollart Regio (EDR). Daardoor kon de expositie, die onder meer uit 15 Roll-ups bestaat, in het Nederlands vertaald worden.
Deze grensoverschrijdende samenwerking van de stad Leer met Stichting Folkingstraat Synagoge Groningen is het begin van een verdergaande samenwerking op het gebied van de Joodse geschiedenis. Daaraan zullen ook andere gemeenten aan beide kanten van de grens meedoen. Contacten zijn al gelegd met de gemeenten Oldambt, Appingedam und Vlagtwedde.

YMUSIC

Datum: 
zondag, 24 augustus, 2014 - 14:30 to 17:30

 

DE TOEKOMST VAN DE KLASSIEKE MUZIEK

yMusic werd in 2008 in New York opgericht om klassieke kamermuziek op locaties buiten de traditionele concertzaal te spelen. Het is een sextet van jonge virtuoze artiesten die zich even comfortabel in de klassieke als de popwereld bewegen.  De afzonderlijke musici van yMusic hebben getourd en platen opgenomen met vele grote namen, zoals Bon Iver, Björk, Ryuichi Sakamoto, Sufjan Stevens en Arcade Fire. Als sextet ontstaat er een soort supergroep die door velen wordt gezien als de toekomst van de klassieke muziek. In een bezetting met strijktrio, fluit, klarinet en trompet spelen zij een repertoire met onder meer speciaal voor yMusic geschreven werken van bekende New Yorkse componisten als Annie Clark (St. Vincent), Shara Worden (My Brightest Diamond) en Ryan Lott (Son Lux). Het resultaat hiervan is te horen op hun prachtige debuutalbum Beautiful Mechanic, dat in 2011 werd uitgeroepen tot Time Out New York’s Best Classical Record. Deze concerten worden gepresenteerd in samenwerking met de muziekprogrammering van Grand Theatre Groningen.

Programma:
Beautiful Mechanical | Son Lux
Proven Badlands | Annie Clark
Music in Circles | Andrew Norman
Bladed Stance | Marcos Balter
Safe Travels | Timo Andres
The Year of the Dragon | Sufjan Stevens
Clearing Dawn Dance | Judd Greenstein

Prijs: € 14.-

Kaarten zijn te verkrijgen via http://www.noorderzon.nl/programma/programma-items/ymusic

Abonneren op Front page feed