Welkom bij de Groninger Synagoge

Een bezoek aan de Groninger Synagoge vervoert je meteen in Midden-Oosterse sferen.

Sinds de restauratie in 1981 heeft de synagoge in Groningen twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen.

Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'.

Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak.

Nieuwscategorie: 

Concert ‘Stemming’ door Kamerkoor Moderato Cantabile

Organisatie: 
Kamerkoor Moderato Cantabile

Zaterdagavond 29 november geeft Kamerkoor Moderato Cantabile onder directie van Nana Tchikhinashvili een concert met een gevarieerd programma bestaande uit koorwerken van eigentijdse componisten uit verschillende landen en muzikale tradities, gedeeltelijk met en zonder begeleiding van twee violisten en een cellist.

Kamerkoor Moderato Cantabile bestaat uit ongeveer 26 zangers die allen brede ervaring hebben in koormuziek. Het koor is in 2001 opgericht door dirigente Nana Tchikhinashvili en heeft sindsdien een hoog niveau ontwikkeld en een breed en veelzijdig repertoire opgebouwd. Het gaat de dirigent er vooral om “een klankkleur te bereiken die de ziel van een muziekstuk blootlegt”.

Voor meer informatie over het koor en de dirigent zie www.moderatocantabile.nl

Programma

 1. Cmidao Gmertho (Sanctus Deus)    – G. Alaznispirely
 2. Romelni Gerubintha (Cherubim)    – G. Alaznispirely
 3. Mamao chweno (Pater Noster)        – G. Alaznispirely
 4. Ave Maria                        – N. Tchikhinashvili
 5. Ave Maria                        – F. Biebl
 6. Kyrie                            – B. Coulais
 7. Magnificat                        – K. Henning
 8. Stabat Mater trio                –anonymous, arrang: N. Tchikhinashvili
  Solisten: Nana Tchikhinashvili (mezzo-soprano), Gea Bakker (mezzo-soprano)  &  Hertzen Hokwerda (baritone)

  Pauze
   
 9. Nunc Dimittis                    – A. Pärt (a-capella)
 10. Stabat Mater                     – A. Pärt (koor met begeleiding van violist, altviolist en cellist)                                                                
   

Entree: € 12,-

Kaarten zijn te reserveren via moderatocantabile@gmail.com

Datum: 
zaterdag, 29 november, 2014 - 20:15 to 22:15

De Joden van Leer

De stad Leer (Oost-Friesland, Duitsland) houdt zich al vele jaren actief bezig met haar Joodse geschiedenis. Zo organiseerde Leer in 2001 een project over de nazitijd in de regio. Met dit educatieve project voor scholieren wilde Leer scholieren weerbaar maken tegen invloeden van uiterst rechts.

Vorig jaar werd in het stadhuis van Leer de tentoonstelling 340 Jaar Joodse Geschiedenis in het grensgebied getoond. De expositie trok veel belangstelling. Tijdens een ontmoeting van burgemeester Wolfgang Kellner van Leer en directeur Marcel Wichgers van Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen ontstond het idee om de expositie naar de Groninger synagoge te verplaatsen.

Het project wordt ondersteund met EU-fondsen uit het INTERREG-Projekt Net(z)werk van de Eems Dollart Regio (EDR). Daardoor kon de expositie, die onder meer uit 15 Roll-ups bestaat, in het Nederlands vertaald worden.
Deze grensoverschrijdende samenwerking van de stad Leer met Stichting Folkingstraat Synagoge Groningen is het begin van een verdergaande samenwerking op het gebied van de Joodse geschiedenis. Daaraan zullen ook andere gemeenten aan beide kanten van de grens meedoen. Contacten zijn al gelegd met de gemeenten Oldambt, Appingedam und Vlagtwedde.

Abonneren op Front page feed