Welkom bij de Groninger Synagoge

Een bezoek aan de Groninger Synagoge brengt je meteen in de sfeer van het Midden-Oosten!

Sinds de restauratie in 1981 heeft de synagoge in Groningen twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen.

Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'.

Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak.

Nieuwscategorie: 

Nieuwe serie Duitse/Joodse topfilms

Donderdag 17 december 2015 t/m dinsdag 1 maart 2016
Toegang: 4 euro p.p. (in december gratis voor bezoekers van de synagoge)

Synagoge Groningen vertoont in de komende wintermaanden een nieuwe serie Duitse speelfilms en documentaires met een joodse thematiek. De serie films in Synagoge Groningen markeert het eind van het jaar 2015 waarin herdacht wordt dat de Tweede Wereldoorlog 70 jaar geleden werd beëindigd. De films gaan veelal over de thema's vriend en vijand, verzet en verzoening. De documentaires en speelfilms spelen in het heden en het verleden.

Lezing over Kafka door Ds. Sjirk van der Zee

Woensdag 24 februari 2016, 16:00 uur
Toegang: 4,00 euro
 
In deze lezing richt Ds. Sjirk van der Zee zich voornamelijk op het boek 'Amerika' van Kafka. Hij zegt hier zelf het volgende over: "Het boek is 100 jaar geleden geschreven, maar als je het leest is ook de taal nog volkomen van onze tijd. Buitengewoon dus. Aan de hand van deze roman zullen we ontdekken hoe actueel Kafka is vanuit zijn Joodse achtergrond:  Wat houdt het in dat wij mensen altijd verantwoordelijkheid dragen en moeten afleggen."

Workshop bijbelverhaalanalyse door Ronit Nikolsky

1 februari t/m 14 maart elke maandag van 15:00 t/m 17:00 uur
Deelname: 20,00 euro voor de hele workshop of 4,00 euro per bijeenkomst
 
In deze workshop worden onder leiding van Dr. Ronit Nikolsky bijbelse verhalen geanalyseerd. Er wordt onder meer ingegaan op de achterliggende gedachten bij deze verhalen en de vergelijking met moderne narratieven. De workshop is in het Engels.

Abonneren op Front page feed