Synagoge Groningen geeft nieuwe glossy MZZL! uit

MZZL! is het splinternieuwe magazine van de Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) in Groningen. Boordevol informatie over achtergronden van de synagoge zelf, bekende joodse Groningers en activiteiten van SFS. Het glossy magazine is bedoeld voor een breed publiek. Indien het blad blijkt te voorzien in een behoefte, zal MZZL! voortaan jaarlijks verschijnen.

MZZL! toont aan dat de synagoge in de Folkingestraat bruist van activiteiten: educatie aan jongeren, rondleidingen voor groepen, concerten, exposities en natuurlijk de diensten en bijeenkomsten van de joodse gemeente. Bovendien komen de lezers weten dat de stad Groningen een veelbewogen joodse geschiedenis kent en dat er nog volop joods leven is.

Slechts weinig stadjers weten dat de bekende straatmuzikant Moti van joodse afkomst is. Moti en zijn zoon Robin weten daarover in het magazine boeiende verhalen te vertellen. Over de jeugd van Moti in Israel. En over de ervaringen van zijn zoon met diens joodse afkomst.

Jacques d’Ancona

Ook over de joodse achtergrond van de journalist Jacques d’Ancona is weinig bekend. In MZZL! vertelt d’Ancona voor het eerst uitgebreid over zijn Gronings-joodse familie en over zijn sterke band met het jodendom.

Ook in het verleden heeft Groningen bekende joden voortgebracht, zoals de schilder Jozef Israels en de voorvechtster voor vrouwenrechten Aletta Jacobs. Over beiden schreef docente vrouwenstudies aan de RUG Mineke Bosch een bijzondere artikel.

Ook over het gebouw aan de Folkingestraat valt in de MZZL! veel te lezen. Zoals een interview met bouwkundige Jur Bekooij van Stichting Oude Groninger Kerken over de recente ingrijpende restauratie. Zo is aan hem te danken dat twee bollen aan de voorgeven onlangs voorzien zijn van een laag bladgoud.

Lezers kunnen aan de hand van twee artikelen zelf een rondleiding volgen door de synagoge en de voormalige Groningse jodenbuurt.

Moslima Els Fongers

SFS organiseert in de synagoge niet alleen concerten, exposities en rondleidingen. Meer en meer zal SFS zich toeleggen op educatie aan scholieren over jodendom en de multiculturele samenleving. Vandaar dat in een artikel het nieuwe educatiecentrum Cool in Sjoel op de bovengalerij van het gebouw wordt gepresenteerd. Het centrum zal over enkele maanden officieel geopend worden.

In het educatiecentrum zal ook aandacht worden besteed aan de islam. De integratie van zowel joden als moslims in de Nederlandse samenleving vertoont immer vele raakvlakken. Daarom bevat de MZZL! een uitgebreid interview met de bekende Groningse moslima Els Fongers, bekend van haar organisatie Moslima’s voor Moslima’s.

Mgr. Gerard de Korte

Wat in een heuse glossy niet kan ontbreken, zijn een recept, columns en mooie foto’s. Het recept gaat over traditioneel joodse viskoekjes. De columns zijn geschreven door onder anderen Mgr. Gerard de Korte (bisdom Groningen/Friesland), Marianne Glashouwer (voormalig omroepster EO) en Peter Breukink (directeur Stichting Oude Groninger Kerken).

MZZL! is een rijk geïllustreerd magazine met vele fraaie foto’s. Alle artikelen zijn geïllustreerd door een fotocollectief dat twee jaar lang activiteiten in de synagoge fotografeerde.

MZLL! is in de stad Groningen te koop bij de boekhandels Selexyz, Godert Walter, Riemer, Van der Velde. Tijdens openstellingen ook in de synagoge. Donateurs van SFS ontvangen MZZL! gratis.

Verkoopprijs: 2,95 euro.

Nieuwscategorie: