Naoorlogse geschiedenis synagoge achtergrond bij thriller ‘De Judajaagster’

Organisatie: 
Stichting Folkingestraat Synagoge

boekpresentatie: 'De Judajaagster' door Janneke Heimweg
locatie: Synagoge Groningen
adres: Folkingestraat 60
datum: zondag 7 mei 2017
tijdstip: 14:00 uur tot ongeveer 16:00 uur
14:00-14:30 uur: ontvangst met koffie en thee
14:30-15:00 uur: presentatie boek, bestaande uit:
interview met uitgever Maurice van Dijk & redacteur Mirjam Hoekstra
column door Roland Ohlsen, waarna eerste exemplaar wordt uitgereikt
15:00-16:00 uur: boekverkoop & borrel & e.v.  synagogerondleiding
aanmelden: (graag) via: info@jannekeheimweg.nl

Op 7 mei 2017 om 14:00 uur presenteerde schrijfster Janneke Heimweg haar eerste thriller: een zogenaamde ‘factionthriller’ (een combinatie van fictie en non-fictie): ‘De Judajaagster’ in de Synagoge.
Volgens de achterflap is ‘De Judajaagster’ “een hedendaagse thriller gebaseerd op een historische gebeurtenis. Religie en vrouwenemancipatie smelten samen tot een ware pageturner.”

Verder wordt over de inhoud het volgende gereveleerd:
"Aan het succesvolle studentenleven van de Groningse Juul Samplonius komt abrupt een einde als ze thuiskomt van haar afstudeerstage in de synagoge van Barcelona. Eerder nog was ze vastbesloten uit te zoeken wat het eeuwenoude mozaïek dat ze daar vond te maken heeft met vroegere familieruzies. Maar nu is er alleen het heden waarin ze moet zien te overleven. Een opeenstapeling van bizarre gebeurtenissen volgt, waarin prostitutie een sleutelrol speelt en Juul ook nog eens een dierbare verliest. Ondertussen raakt ze steeds meer verwikkeld in de Gronings-Joodse geschiedenis en haalt ze onbedoeld een duister oorlogsschandaal naar de oppervlakte. Als blijkt dat haar geliefde synagoge vol met gelovigen in groot gevaar is, doet Juul er alles aan om een ramp te voorkomen".

Één en ander moet worden gezien tegen de historische achtergrond van de ‘werdegang’ van het Groninger synagogegebouw, in en na de oorlog. Nadat het gebouw in de oorlog door de Duitsers in beslag genomen was geweest en flink beschadigd was geraakt, was het voor de Joodse gemeenschap niet meer te financieren: reden waarom het verkocht werd. Respectievelijk een wasserij en een christelijk kerkgenootschap waren de de volgende gebruikers, die het gebouw nóg grondiger vernielden. Door het vasthoudend actievoeren door één joodse vrouw, over een periode van meerdere jaren, werd uiteindelijk de synagoge gekocht door de gemeente Groningen en gerestaureerd, om - naast de oorspronkelijke bestemming - ook te kunnen dienen als plek voor evenementen die zo mogelijk iets te maken hebben met de Joodse cultuur in verleden en heden.
Lees wat de schrijfster daar zelf over zegt op haar website:
http://www.jannekeheimweg.nl/achtergrond-van-de-judajaagster/

Janneke Heimweg
(foto: eigen website)
Janneke Heimweg (1979) is (gast)blogger en redacteur bij Glasnost radio (OOG). Sinds 2012 zijn negen korte verhalen van haar gepubliceerd in verhalenbundels, twee daarvan wonnen een prijs. Ook schrijft ze boekrecensies en draagt haar columns voor tijdens literaire avonden. In 2017 verschijnt haar thrillerdebuu

N.B. Hoewel De Judajaagster pas op 7 mei 2017 verschijnt, kunt u nu al een exemplaar bestellen (uiterlijk op 7 mei) voor €17,50 (ipv €18,95)
via de website van de schrijfster: www.jannekeheimweg.nl
of via de website van uitgever Palmslag: https://palmslag.nl/boeken/de-judajaagster

Datum: 
zondag, 7 mei, 2017 -
14:00 to 16:00