Muziek met Hebreeuwse en Jiddische teksten door Het Utrechts Kamerkoor op 10 juni in programma 'Shalom!'

Organisatie: 
Het Utrechts Kamerkoor & Stichting Folkingestraat Synagoge

concert met liederen: Het Utrechts Kamerkoor, o.l.v. Wolfgang Lange
programma: Shalom!
datum: zaterdag 10 juni 2017
tijdstip: 15:00-17:00 uur
lokatie: Synagoge Groningen
adres: Folkingestraat 60 Groningen
prijs: € 15,- in de voorverkoop: € 12,-  t/m 18 jaar: € 7,-
verkoop&info: www.utrechtskamerkoor.nl
 

Op zaterdag 10 juni komt het Utrechts Kamerkoor van 15:00 tot 17:00 uur in Synagoge Groningen met Shalom!', een programma vol muziek met Hebreeuwse en Jiddische teksten.  Lees hier het programmaboekje voor het Shalom!-concert, met uitgebreide toelichtingen en met in Latijnse letters getranscribeerde Hebreeuwse en Jiddische teksten plus de Nederlandse vertaling daarvan.

Gezongen wordt onder andere: ‘Sim shalom’, een Joods ochtendgebed om vrede, goedheid, zegen, geluk, genade en mededogen. “Naast de betekenisvolle tekst is de smartelijke melodie erg mooi. Je hoort als het ware de veelbewogen geschiedenis van het Joodse volk erin terug”, zegt altzangeres en koorlid Gertrude van Rhee.
Verder is er nog een lied van heel andere aard: ‘Leor Hazichronot’, in een arrangement van Tsvi Sherf (luister hier alvast de versie door Coral Vocal Ensemble).
Van de Israëlische componist Eyal Bat worden drie psalmen gezongen én een bewerking van ‘Lomir alle singen a Zemerl’, (een liedje) waarin de rebbe gevraagd wordt naar de betekenis van de woorden in de Hebreeuwse zegenspreuken en dankgebeden bij de sjabbesmaaltijd: woorden voor brood, vlees, vis en lekkernijen (luister hier alvast naar de versie van Lea Koenig Stolper).
In het programma komen ook twee Amerikaanse componisten voor: Leonard Bernstein, met 'Simhu na' (שמחו נא  : fonetische spelling in het Nederlands: simchu na), wat betekent: "verheug u" en: Eric Whitacre met de 'Five Hebrew Love Songs', waarvan de teksten geschreven zijn door zijn geliefde, de in Jeruzalem geboren sopraan Hila Plitmann.
Ook zijn er werken van: Ben Steinberg, en Emanuel Zamir.
Zie voor verdere updates van het programma de website van het Utrechts Kamerkoor: http://www.utrechtskamerkoor.nl/agenda.html

Datum: 
zaterdag, 10 juni, 2017 -
15:00 to 17:00