GEIN CULTUUR GRONINGEN 2017 NU OP 2 APRIL IN DOOPSGEZINDE KERK, OUDE BOTERINGESTRAAT 33

cultuurfestival: Gein Cultuur Groningen 2017 (4e editie)
plaats: Oude Boteringestraat 33  9712 GD Groningen (Doopsgezinde Kerk)
datum: zondagmiddag 2 april
tijd: 12:45 uur - 20:00 uur
prijs: € 10,-

De 4e editie van  het jaarlijkse Gronings Joodse Cultuurfestival ‘Gein Cultuur’ vindt dit jaar - net als de eerste keer in 2014 - opnieuw plaats in de Doopsgezinde Kerk aan de  Oude Boteringestraat 33 - nadat het de afgelopen 2 jaar in de synagoge was gehouden.
Klik hier voor het geactualiseerde programma met toelichtingen per evenement, of hier voor de website met updates.

Gein Cultuur is (nog met hetzelfde karakter: ‘Joods, Cultureel & Noordelijk’) vergeleken met vorig jaar sterk uitgebreid vanwege meer beschikbare ruimte, waaronder, naast 4 zalen in de bijgebouwen, tevens de zaal van de Doopsgezinde kerk zelf.
In de 5 zalen kan men (voor €10,-) - tussen 12:45 en 20:00 uur - kiezen uit ruim 20 activiteiten van telkens één uur durende sessies, (met een half uur pauze ertussen).
Tijdens het slotakkoord, de vijfde sessie van 19:00 tot 20:00 uur, zijn er maar twee mogelijkheden waaruit men moet kiezen:
1e In het zgn. Mennohuis (achter de kerk) :  een lezing door een tot nu toe in Nederland onbekend gebleven Israelisch-Amerikaanse intellectueeel uit New York: de  toneelschrijver, essayist, theaterleider, wiskundige, literatuurwetenschapper en provocerende publicist, Tuvia Tenenbom, over thema's uit (waarschijnlijk vooral) zijn laatste publicatie: 'Allein unter Flüchtlingen' (pas op 6 maart uitgekomen) maar misschien ook over zijn eerdere boeken: 'Allein unter Deutschen' (een boek dat in Duitsland nogal wat stof deed opwaaien wegens de ongedacht veel grotere omvang aan antsemitisme - nogal eens van onbewuste aard - die hij erin aan het licht bracht), 'Allein unter Juden', 'Allein unter Amerikanern', alle boeken met de toevoeging: "Eine Entdeckungsreise". Hij spreekt in het Engels. De titels van de Engels-Amerikaanse originele uitgaven van genoemde eerste drie boeken luidden overigens, respectievelijk: 'I sleep in Hitler's room'; 'Catch the Jew'; 'The lies they tell')
2e  In de kerkzaal: een orgelrecital met joods-liturgische muziek, aangevuld met korte toelichtingen daarover, door organist en musicoloog Jochanan van Driel, die ook eerder op de dag al, in de pauzes, soms het orgel bespeelt en die ook een lezing houdt over Joodse cultuurgeschiedenis.

De dag wordt geopend met een korte dans om 12:45 uur en gaat dan om 13:00 van start met de eerste sessie.

In alle sessies is er minstens één muzikale activiteitgitaarmuziek van het Anido Gitaarduo, een concert met Jiddische en Ladino liederen door: Trio Mja Mera ; nóg een gitaarconcert door Annette Kruisbrink, met muziek van de Joodse componisten Castelnuovo Tedesco & Pieter van der Staak ; en gezongen Joodse liederen (die kunnen worden meegezongen) met Kaya Wolff onder accordeonbegeleiding van Marloes Grosfeld en Jiddische & Israëlische dansen die men kan leren dansen in een workshop van Kaya Wolff. Ook een workshop is die waarin de Hebreeuwse liedtekst van Psalm 23 onder leiding van Hilde Spriensma in het Hebreeuws wordt bestudeerd.

Lezingen gaan soms over personen en hun werk, zoals: over (wijlen) Hans Wijnberg, eermalig hoogleraar chemie (door zijn promovendus, nobelprijswinnaar Ben Feringa !) ; over voormalig supervisor van de Groningse stadsmarkeringen Daniel Libeskind (door Groningens stadsbouwmeester Niek Verdonk) ; over kunstenaar Samuel Jessurun de Mesquita (door Henk Puts) ; over componist György Ligeti (door Gerhild van Rooij) ; over schrijver Tuvia Tenenbom en het boek over zijn verblijf onder Duitsers (door Angelika Burkhardt);

Andere sprekers behandelen: Thema’s uit eigen publicaties of onderzoek, zoals: Ben Gershon, met zijn 'kosjere' strip ‘IdiJood’, over diens gebruik van humor en zelfspot en de relatie daarvan tot het jodendom ; Naud van der Ven over het licht dat Levinas kan werpen op conflicten bij veranderingen in organisaties ; Raymund Schütz over zijn onderzoek naar het Nederlands notariaat en haar rol in de roof van Joods (on)roerend goed in én na de oorlog ; Dirk Heerema over de oorlogsfinanciering door de nazis’s ; Jochanan van Driel, de organist en musicoloog, tevens cultuurhistoricus, over geschiedcategorieën 'Joodse volk' & 'Joodse cultuur' ; Erga Netz met een voordracht in 17e eeuws kostuum over “Mrs Gulliver’s Secrets” [in het Engels] en last but not least: René S. de Vries, die zal spreken over Jodendom in Noord-Nederland.

Tip voor mensen die buiten de stad Groningen wonen: Op zondag 2 april reist men gratis per trein als men het boekenweekgeschenk bij zich heeft.

In de kerk is er koffie en thee à € 0,50. Dichtsbijzijnde broodjes - in de half uur durende pauzes gemakkelijk te bereiken - zijn te krijgen in de croissanterie 'Het Opstapje' aan de Oude Boteringestraat  4,.

Nieuwscategorie: